Fugelflecht
Image default
Kinderen

Het leeftijd van een kind

Wat doe je als je kind pijn heeft? Een niet aflatende kiespijn, of een buikpijn die niet weggaat, kan hen echt storen, ze prikkelbaar maken en ervoor zorgen dat ze de slaap verliezen. Maak je geen zorgen – er zijn manieren om de pijn thuis te verlichten als de oorzaak niet ernstig is, wat betekent dat je kind niet meteen naar de dokter hoeft. Er zijn ook vroege waarschuwingssignalen van ernstige problemen waarvan u op de hoogte moet zijn, zodat u uw kind zo snel mogelijk naar de dokter kunt brengen als ze zich voordoen.

Kindertijd (1-2 jaar oud)

Baby’s zijn voor hun behoeften volledig afhankelijk van volwassenen. Ze kunnen zichzelf niet verplaatsen, zichzelf voeden of op een andere manier voor zichzelf zorgen. Ze hebben iemand nodig om ze vast te houden, te voeden, hun luiers te verschonen en te helpen met hun slaapschema. Sommige baby’s beginnen met kruipen als ze ongeveer 9 maanden oud zijn, maar de meeste hebben pas de spierkracht om te kruipen als ze dichter bij 15 maanden oud zijn. En ook al kunnen ze zich wat beter door het huis bewegen dan voorheen, een baby zal nog steeds van streek zijn als hij of zij gedurende langere tijd (bijvoorbeeld meer dan ongeveer 10 minuten) niet wordt vastgehouden of gedragen.

Peuterschap (2-3 jaar oud)

De peutertijd is de tijd in het leven waarin kinderen het meest geïnteresseerd zijn in het verkennen van de wereld om hen heen. Ze willen alles weten – hoe dingen ruiken, hoe ze klinken, hoe ze zich voelen. Ze zullen alles verkennen dat binnen handbereik ligt met hun mond, handen, voeten en elk ander lichaamsdeel dat ze kunnen gebruiken. Het enige probleem is dat ze weinig coördinatie of controle hebben over hun bewegingen, dus het is niet ongebruikelijk dat peuters kattenkwaad uithalen.

Voorschoolse/vroege schooljaren (4-6 jaar oud)

Op deze leeftijd beginnen kinderen meer te leren over de wereld om hen heen. Ze leren zich uit te drukken door middel van taal, ze ontwikkelen fijne motoriek die hen in de toekomst zal helpen bij schrijven, tekenen en andere taken, hun verbeeldingskracht bloeit en ze nemen meer verantwoordelijkheid voor zichzelf op.

Een kind van 4 jaar vind het leuk om tijd door te brengen met andere kinderen van hun eigen leeftijd, maar hebben vaak moeite om te begrijpen waarom volwassenen hun enthousiasme voor het ontdekken of buiten spelen soms niet delen. Het komt ook vaak voor dat ouders van kleuters zich overweldigd voelen door alles wat er in hun leven is veranderd sinds ze een baby hebben gekregen. Als u uw kleuter helpt begrijpen dat iedereen dit zo voelt, kan dit een heel eind betekenen voor u beiden een beter gevoel.

Middelbare school (7-9 jaar oud)

De middelbare school is een belangrijk moment in de ontwikkeling van kinderen, zowel academisch als sociaal. Middelbare scholieren zijn oud genoeg om de basis van algebra te leren, maar ze zijn nog jong genoeg om hun sociale leven meestal erg belangrijk te maken.

Middelbare scholieren zouden volwassen genoeg moeten zijn om deze overgang van de basisschool aan te kunnen, maar het is nog steeds van cruciaal belang voor ouders om contact te houden met de leraren van hun kind en betrokken te blijven bij de studie van hun kind. Als je academische of gedragsveranderingen opmerkt, of als je middelbare scholier huiswerk of buitenschoolse activiteiten begint te verwaarlozen, is het misschien tijd om met hem te praten over hoe hij zich voelt.

Middelbare schooljaren (10-12 jaar oud)

De adolescentie kan een spannende tijd zijn voor ouders, omdat hun kinderen onafhankelijker worden, maar het is ook een van de meest uitdagende tijden omdat tieners druk bezig zijn uit te zoeken wie ze zijn. Deze fase wordt vaak The Wonder Years genoemd omdat dit is wanneer adolescenten tot hun recht komen en nieuwe dingen ervaren. Ze kunnen stemmingswisselingen of dramatische gedragsveranderingen hebben, waardoor ze onvoorspelbaar of onbetrouwbaar kunnen lijken. Adolescenten kunnen moeite hebben om hun schoolwerk bij te houden, of ze kunnen alcohol gaan gebruiken. Het is belangrijk dat ouders de communicatielijnen met hun tieners open houden, zodat ze niet het gevoel hebben dat ze de hele tijd op eierschalen om hen heen lopen.