Fugelflecht
Image default
Gezondheid

Soorten collageen

De gezondheidsvoordelen van collageen slaan aan, en terwijl ze dat doen, duiken steeds meer mensen dieper in de wetenschap achter collageen voeding. Je hebt misschien al gehoord dat er een aantal verschillende soorten collageen zijn. Simpel gezegd, deze verschillende soorten zijn in wezen representatief voor het deel van het lichaam waaruit het collageen afkomstig is. In een poging om beter te begrijpen wat collageen is, zullen we dieper ingaan op deze soorten collageen en hun overeenkomsten. Scroll verder voor meer informatie.

Type I

De meest voorkomende vorm van collageen in het lichaam is type I collageen. Als je geïnteresseerd bent in het op peil houden van het collageengehalte in je huid, haar of nagels, dan is dit het type collageen waar je waarschijnlijk aan denkt. Het is belangrijk op te merken dat de collageen spiegels van type I na ongeveer 25 jaar beginnen af ​​te nemen, net zoals bij alle andere soorten collageen. We zien vaak het verlies van type I collageen dat leidt tot kenmerken zoals een hangende huid, broze nagels, fijne rimpels en dunner wordend haar, omdat het zo vaak voorkomt in het bindweefsel. Type I collageen is echter meer dan alleen een cosmetisch ingrediënt. Het speelt ook een belangrijke rol in de organen, pezen en botten. Dit maakt het een essentieel onderdeel van elk dieet of fitness regime, vooral als u actief blijft naarmate u ouder wordt. Type I collageen vormt de meerderheid van de collageen peptiden.

Type II

Type II collageen is een ander populair type collageen om te ontdekken in supplementen. Het is erg belangrijk, hoewel het iets minder vaak voorkomt in het lichaam dan type I collageen. Het is essentieel voor de vorming van kraakbeen en is zeer goed voor het skelet. Type II collageen kan ook voordelig zijn voor fysiek actieve mensen die afhankelijk zijn van hun gewrichten. Dit komt omdat Type II collageen ons kraakbeen collageen vormt.

Wat onderscheidt type I en type II van collageen?

Er zijn verschillende verschillen tussen type I en type II collageen, ondanks het feit dat beide veel voorkomende vormen zijn en essentieel zijn voor actieve mensen. Om te beginnen komt type I vaker voor in bindweefsels en is het een cruciaal onderdeel van de pezen, organen en botten. Aan de andere kant vormt collageen type II het grootste deel van het kraakbeen en helpt het bij de optimalisatie van het skelet.