Fugelflecht
Image default
Kinderen

Wat kan je doen om je zoontje veilig te kunnen laten buitenspelen?

Als ouder wil je natuurlijk graag dat je zoon veilig en met plezier buiten kan spelen. Ouders willen kinderen stimuleren om minder achter schermen te zitten, en meer buiten te bewegen. Maar de veiligheid houdt dit soms tegen. Daarom is het belangrijk om te kijken naar wat je als ouder kunt doen om je kind veilig buiten te laat spelen, zonder te veel met het buiten spelen te bemoeien. Verder in dit artikel worden verschillende mogelijkheden genoemd.

Ongelukken kan je niet voorkomen

Elk kind zal meerdere ongelukken krijgen, dit kan zijn vallen tijdens het spelen, zichzelf stoten of geprikt worden door een insect. Als ouder kan je veel doen, maar daar ontkom je niet aan. Wel kan je de kans van ongelukken verkleinen door verschillende zaken te regelen. Deze zaken worden verder verteld.

Toezicht houden

Vooral bij kleine kinderen is het handig om mee te gaan. Zo kan je samen met je kind of kinderen toestellen verkennen, en leert je kind deze ook zelf te gebruiken. Als je kind wat ouder is, dan is het wel verstandig om een keer in de zoveel tijd even te checken hoe het gaat. Jongens vinden het fijn om zelfstandig bezig te zijn, maar een beetje controle is altijd handig. Ook is het handig om te kijken naar de speelplekken waar je zoontje wilt gaan spelen. Zo is het handig om je zoontje te laten spelen waar andere mensen zijn, en waar niet veel auto’s of ander verkeer komt. Met andere mensen in de buurt heb je toezicht van anderen, en met weinig verkeer zorg je ook voor meer veiligheid.

Maak afspraken

Van te voren is het goed om in gesprek te gaan met je zoontje. In dit gesprek maak je een paar duidelijke afspraken over het buiten spelen. Zo spreek je een bepaalde tijd af van thuis komen, maar ook het bellen als er iets mis is en het melden als hij gaat spelen bij een vriendje. Het belangrijkste is dat je goed weet waar je kind aan het spelen is. Maak ook goed duidelijk waarom dit voor jou als ouder belangrijk is. Door deze afspraken van te voren te maken met je zoon, zorg je ook dat je zoon verantwoordelijkheid voelt, en deze afspraken sneller nakomt. Ook het melden van schade aan spullen van anderen moet door je kind worden gemeld aan jou. Niks is zo vervelend dan opeens een telefoontje te krijgen met een boze man of vrouw waar de auto of iets anders is geraakt door je kind.

Kleding

Veel ongelukken komen ook door kleding die te klein of te groot is, of schoenen die geen stevigheid bieden. Te grote kleding kan zorgen voor het haken achter bepaalde toestellen, te kleine kleding kan voor veel ongemak zorgen. De schoenen van je zoontje zijn erg belangrijk. Jongens rennen en stoeien veel, en daarvoor zijn stevige schoenen erg belangrijk. Ook slijten de schoenen van jongens sneller dan de schoenen van meisjes. Stevige jongens schoenen kopen is erg belangrijk, en de kwaliteit die de schoenen daarbij hebben ook. Het is dus als ouder verstandig om niet te veel te willen besparen op schoenen. Goede schoenen zorgen voor minder vallen, en dus meer veiligheid.  

Georganiseerde activiteiten

Naast het zelfstandig buitenspelen, worden er door de gemeente en sportorganisaties ook steeds meer activiteiten gepland om kinderen meer te laten buitenspelen. Als je wilt dat je kind veilig buiten gaat spelen zijn deze activiteiten ook een aanrader. Hier zijn gekwalificeerde mensen aan het werk die ook de veiligheid van je kind waarborgen.