Fugelflecht
Image default
Hobby en vrije tijd

5 tips voor het zelf maken van jam

Ben je van plan om je eigen jam te maken met je favoriete fruitsoort? Dan is het wel goed om op bepaalde zaken te letten. Verder in dit artikel worden 5 tips genoemd die jou moeten helpen bij het maken van jou o zo lekkere jam.

Wees goed voorbereid

Het belangrijkste is dat je alle items in huis hebt die je nodig hebt. Dus maak een keuze voor welke smaak je wilt gaan, want dat soort fruit moet je binnenhalen. Bij het fruit binnen halen is het belangrijk dat je naar de kwaliteit van het fruit kijkt. Het fruit mag natuurlijk geen schimmels hebben, maar is ook beter te gebruiken als het helemaal rijp is. Verder heb je een grote en hoge pan nodig en natuurlijk een plek waar je de jam kan maken.

Zorg je voor schone en mooie glazen potjes

Als je de jam gemaakt heb moet je ook een plek hebben waar je de jam in kan doen. Het is daarom handig om jampotjes aan te schaffen. Deze jampotjes moeten wel grondig worden schoongemaakt. Het mag niet zo zijn dat er nog resten te vinden zijn van eerdere producten. Een tip is om gebruik te maken van een schep soda. Je kan de potten namelijk uitkoken met een klein beetje soda in een grote pan. Daarna kan je ze laten drogen en weet je zeker dat de potjes goed schoon zijn. Verder voldoet in veel gevallen de vaatwasser ook. Jampotjes geven naast de functie voorraad pot ook een leuke uitstraling aan de kamer, en je kan makkelijk de jam labelen met wat het eigenlijk is. Op deze manier kan je makkelijk de verschillende soorten jam uit elkaar houden.

Houdt rekening met de hoogte van het pectine gehalte

Pectine heeft te maken met de uiteindelijke dikheid van de jam. Veel producten hebben veel pectine in zich en dat is wel makkelijk voor het maken van jam. Hoe meer pectine hoe dikker de jam wordt. Er zijn helaas ook vruchten die minder pectine bevatten, denk bijvoorbeeld aan aardbeien. Voor deze vruchten is het handig om geleisuiker toe te voegen of een klein beetje appel. Met appel kan je makkelijk combineren namelijk. Voor de rest kan je het best vruchten kiezen waar genoeg pectine in zit.

Hoe meer suiker hoe langer houdbaar

Een grotere hoeveelheid suiker zorgt ervoor dat je langer kan doen met de zelfgemaakte jam. Het is natuurlijk niet zo dat je achterlijk veel moet toevoegen, maar een klein beetje extra kan wel helpen. Over het algemeen zal de verhouding tussen fruit en suiker vijftig om vijftig zijn, en het liefste zestig procent suiker en veertig procent fruit. Verder helpt het ook om de jam op een donkere en koele plaats op te bergen voor het langer behouden van de smaak.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Zelf jam maken hoeft niet moeilijk te zijn en maak het dus ook niet moeilijk. Je kan het jezelf bijvoorbeeld al zeer makkelijk maken door de fruitsoorten niet te schillen. De schil van het fruit heeft mooie eigenschappen, zoals vitamine, en kan ook zorgen voor mooi kleur van de jam. Ook kan je het beste een fruitsoort kiezen met een hoog pectine gehalte. Zo hoef je niet door bochten te wringen en nog geleisuiker of iets anders toe te voegen. Jam hoeft niet moeilijk te zijn, het moet vooral lekker zijn. Kies je favoriete smaak, het liefste een met veel pectine, en ga aan de slag.