Fugelflecht
Image default
Banen en opleidingen

Werken bij de gemeente

Na een opleiding te hebben gevolgd, wil bijna iedereen uiteindelijk wel aan het werk. Of je nu werk vindt in de financiën, de gezondheidszorg of in fashion vindt, je werk is een groot deel van je leven. Van alle mogelijke werkgevers is de gemeente er ook eentje, heb jij er wel eens over na gedacht om te gaan werken bij gemeente? Bij de gemeente kan je heel veel soorten werk doen, maar sinds 2015 heeft de gemeente extra taken op zich gekregen. Sindsdien is de gemeente verantwoordelijk voor alles op gebied van zorg en zelfredzaamheid, werk en participatie, en jeugdhulp. Hierdoor zijn er heel veel nieuwe banen vrij gekomen bij de gemeente en wie weet kan jij een vacature gemeente hier goed vervullen! Eerst zal ik je uitleggen wat voor werk je dan zou kunnen doen.

 

We beginnen met de jeugdzorg, dit heeft natuurlijk alles te maken met het helpen van kinderen en hun ouders. In Nederland wordt de jeugdzorg geregeld door de Jeugdwet, waarin staat dat de gemeenten dus verantwoordelijk zij voor alle vormen van jeugdhulp. Bijvoorbeeld opvoedhulp, jeugdreclassering, geestelijke gezondheidszorg, zorg voor jeugd met een verstandelijke beperking en jeugdbescherming. Lijkt je dit wat? Dat kan je bij de gemeente in dienst bij een wijkteam. Wijkteams gaan langs gezinnen met problemen om ze te helpen. Dit kunnen ze zelf doen, maar als lid van een wijkteam kan je ook specialistische hulp inroepen.

 

Vervolgens hebben we de Participatiewet, deze bepaalt dat iedereen die alleen met ondersteuning kan werken, zo veel mogelijk aan het werk gezet moet worden. Dat zijn dus mensen met een arbeidsbeperking. Een van de vele arbeidsbeperkingen, is het hebben van grote financiële schulden. Vanuit de gemeente zijn er schuldhulpverleners, die helpen dus mensen met grote schulden. Lijkt je dat wat? Kijk dan eens op de site van jouw gemeente voor vacatures.

 

Als laatste hebben we de WMO, de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deze wet bepaalt dat mensen zo lang mogelijk thuis moeten leehanvasor kunnen blijven wonen. Je hebt dus recht op hulp binnen in je huis. Als WMO consultant ga je langs bij mensen en bepaal jij welke hulp zij binnenshuis goed kunnen gebruiken. Ook voor deze vacatures ga je naar de site van de gemeente.

https://professionalpartners.nl/