Fugelflecht
Image default
Vakantie

Wat zijn de voordelen van een sauna?

Een sauna is een droog heteluchtbad. De twee bekendste sauna vormen zijn een Finse sauna en een Infrarood sauna. In een sauna is er een hoge temperatuur denk dan aan 80-120 °C. Doordat de temperatuur zo hoog is in een sauna gaat de saunaganger snel en veel zweten. Het zweten wordt als reinigend ervaren. Ook mentaal wordt de sauna ervaring als  “reinigend” en ontspannend ervaren. Er zijn daarnaast nog veel andere voordelen die komen kijken bij het nemen van een droog heteluchtbad. We gaan het daar in dit artikel over hebben, wat zijn de voordelen van een sauna?

Afvalstoffen

Een voordeel van het gebruiken van een sauna is dat er afvalstoffen worden afgevoerd. Tijdens een saunabezoek stijgt je lichaamstemperatuur van 37 graden naar ongeveer 39 graden. 2 graden lijkt misschien niet veel, maar een temperatuurverschil van 2 graden zet allerlei processen in gang. Wanneer je lichaam oververhit dreigt te raken, verwijden de bloedvaten in je huid en produceren je zweetklieren extra veel zweet. Dat is dus wat er vooral gebeurt tijdens een sauna bezoek. Het vocht dat je dus ook verliest tijdens een saunabezoek is vooral afkomstig uit het bloed. Als je bloed vocht verliest, gaat je lichaam de balans weer proberen te herstellen. Dit wordt geprobeerd door vocht te onttrekken uit onder ander vet-, spier- en huidweefsels. Hierdoor komen er vocht stromen binnen je lijf op gang en worden afvalstoffen en melkzuren via het bloed afgevoerd. Vervolgens worden deze afvalstoffen ook via het zweet dus afgevoerd. Als je regelmatig naar de sauna gaat zou je ook zelf een sauna kunnen aanschaffen onder andere een sauna van Elite Wellness.

Serotonine

Uit onderzoek van Christopher Lowry blijkt het dat er een belangrijke correlatie zit tussen een verhoogde lichaamstemperatuur en welzijn. In zijn onderzoek identificeerde Lowry een specifieke groep van neuronen in de hersenen. deze specifieke neuronen zijn gevoelig  voor warmte. Bij een  stijgende lichaamstemperatuur geven deze neuronen een grotere hoeveelheid van serotonine af, dit is een gelukshormoon. Ook wetenschappers aan de Oklahoma State University ontdekten een verband tussen het gebruik van een sauna en ons geluksgevoel. Tijdens hun onderzoek werden mensen in groepstherapie geobserveerd. Deze personen combineerden groeptherapie met het gebruik van sauna. DEze mensen waren meer stressbestendig en meer relaxt.

Verkoudheid en immuunsysteem

Uit een onderzoek van de universiteitskliniek Charité in Berlijn blijkt dat de sauna je immuunsysteem verbetert. Dit komt doordat je lichaamstemperatuur verhoogt  wordt door de warmte, waardoor kunstmatig koorts optreedt. Hierdoor worden er extra afweerstoffen aangemaakt om ziekteverwekkers af te kunnen breken.