Fugelflecht
Image default
Tuin en buitenleven

Wat is het verschil tussen een droogloopmat en een schoonloopmat?

Een deurmat in je hal of entree houdt de rest van je huis een stuk schoner. Maar als je op zoek bent naar een goed deurmat kom je zowel droogloopmatten als schoonloopmatten tegen. Dit kan enigszins verwarrend werken. Wat is het verschil tussen deze twee precies? En in welke situatie is een droogloopmat beter en wanneer kun je juist beter voor een schoonloopmat kiezen?

Allebei dezelfde functie

Zowel een droogloopmat als een schoonloopmat hebben dezelfde functie: het schoon houden van jouw hal en de rest van het huis. De manier waarop deze functie vervuld wordt is echter hetgene waar het verschil in zit. Een droogloopmat is vooral, zoals de naam al doet vermoeden, bedoeld om vocht op te nemen. Kom jij na een wandeling in de regen met kletsnatte schoenen thuis, dan zorgt de droogloopmat dat de rest van huis lekker droog blijft. Een schoonloopmat absorbeert vocht iets minder goed, maar heeft dan wel weer stugge, rechtopstaande polen die perfect al het vuil onder je schoenen vandaan schrapen. Natuurlijk zal een schoonloopmat ook wel wat vocht opnemen, net zoals een droogloopmat wel wat vuil onder je schoenen vandaan haalt. De prioriteit van deze entreematten is alleen wel verschillend.

Het beste van twee werelden

Wil je nou het beste van allebei deze soorten matten? Dan kun je voor een allround deurmat kiezen. Deze neemt zowel vocht op als dat het vuil onder je schoenen vandaan schraapt. Een andere, misschien nog wel effectievere, optie is om zowel een droogloopmat als een schoonloopmat te kopen. De schoonloopmat leg je dan buiten voor je deur neer. Daar kun je dan dus al het vuil al van je schoenen schrapen. Leg dan een droogloopmat binnen en je bent ook verzekerd van droge schoenen voordat je de rest van je huis betreedt. Zo heb je het beste van twee werelden.

Let hier op bij het kopen van een deurmat

Als je een droogloopmat koopt wil je natuurlijk wel dat deze voldoende vocht op kan nemen. Er zijn matten die wel 8 liter vocht per vierkante meter op kunnen nemen! Dit zijn dan wel de uitzonderlijk goede matten. Redelijke matten kunnen zo’n 2 tot 3 liter vocht opnemen per vierkante meter. De capaciteit die je nodig hebt hangt volledig af van je eigen wensen. Hetzelfde geldt voor schoonloopmatten. Hierbij geldt dat hoe grover de structuur is, hoe beter het vuil weg kan schrapen. Houdt hier dus rekening mee bij het kopen van je deurmat. Zo weet je zeker dat je jouw huis optimaal schoon kunt houden.

https://www.deurmatdirect.nl