Fugelflecht
Tuin en buitenleven

Regelmatig verticuteren voor een groen en gezond gazon

Verticuteren is het verwijderen van een viltlaag in het gras door een verticuteermachine. Omdat het gazon met licht en vocht ook mos en onkruid de mogelijkheid geeft te groeien zal dit op den duur het gras kunnen gaan verstikken als dit niet goed wordt geverticuteerd. Verticuteren van het gazon beschermt het gazon door twee keer per jaar in de maanden maart en augustus uit te voeren. We doen dit alleen zodra de viltlaag dikker is geworden van 1 cm en het gras verstikt. Overigens is deze viltlaag wel noodzakelijk voor een gezond gazon. Het zorgt er namelijk voor dat er vocht kan worden vastgehouden en de zon geen overmatige invloed heeft op de wortels van het gras.

Wanneer ontstaat een slechter gazon

Er zijn een aantal factoren die de kwaliteit van het gazon bepalen. Natuurlijk heeft het weer hier een duidelijke invloed en zullen we bij warme zomers meer moeten sproeien om te voorkomen dat het gras dood gaat. Maar ook op het juiste moment bemesten is een belangrijke graadmeter voor een mooi en groen gazon. Vaak ontstaat mos doordat er te weinig zuurstof en voedingsstoffen in het gras aanwezig zijn. Wanneer we maaien mogen we vooral niet in de warme zomerperioden te kort het gras maaien. Ook kan een grasveld wat te veel schaduw krijgt de groei van mossen beïnvloeden.

Hoe gaan we nu het gazon verticuteren

Natuurlijk kunt u een verticuteerhark kopen maar verstandiger is om dit machinaal te doen. Met een goede verticuteermachine zult u uw gras op een effectieve manier ontdoen van de viltlaag en heeft u gegarandeerd het beste resultaat. Afhankelijk van de grote van uw grasveld kunt u kiezen uit verschillende soorten van machines. Nadat u het gras heeft behandeld is het behoorlijk toegetakeld wat binnen een paar weken weer volledig hersteld zal zijn. Zorg ervoor dat u kale plekken inzaait en na het verticuteren uw gras bemest voor het beste resultaat.