Fugelflecht
Image default
Industrie

Wat voor werk doen ingenieurs?

Heb je er wel eens aan gedacht hoe het komt dat je je zo makkelijk van A naar B kan verplaatsen? Wie houdt dit eigenlijk allemaal in de gaten en wie bedenkt eigenlijk hoe de bruggen er uit komen te zien en hoe een weg bijvoorbeeld moet lopen? De wegen en de waterbouw is deel van de civiele techniek van Nederland die in de meeste gevallen in de gaten gehouden worden door gemeente en de overheid. Wanneer er een nieuwe weg moet worden aangelegd of een nieuwe brug ontworpen moet worden dan word dit naar een ingenieur doorgespeeld. Er zijn veel verschillende ingenieurs in de maatschappij met ieder hun eigen doel.  

Ingenieurs in de civiele techniek 

Ingenieurs in de civiele techniek richten zich vooral op het ontwerpen, onderhouden en de aanleg van openbare werken die vastzitten aan of in de grond. Denk bijvoorbeeld aan de leidingen die allemaal onder de grond liggen, kabels, bruggen, spoorwegen en zelfs gebouwen. 

Civiele techniek heeft veel met de bereikbaarheid en de mobiliteit van de maatschappij te maken en dat moet natuurlijk altijd zo soepel mogelijk blijven gaan. Zo komen je pakketjes bijvoorbeeld altijd goed aan en kan jij je makkelijk verplaatsen van A naar B. 

Alles wat te maken heeft met de rivieren en kanalen van landen wordt ook in de gaten gehouden door de overheid of door gemeente. Wanneer er bijvoorbeeld een waterkade herstelt moet worden, kan een ingenieursbureau hiervoor worden ingeschakeld. 

Ingenieur in de bouw

Een ingenieur die in de bouw werkt noem je een bouwkundig ingenieur. Als bouwkundig ingenieur houd je je bezig met het maken van een nieuw ontwerp uit bestaande onderdelen. Tijdens het ontwerpen houd je rekening met het milieu en de infrastructuur van de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan een monument of een kerk die gerenoveerd moet worden, maar wel bestaande elementen moet behouden.