Fugelflecht
Image default
Beauty en verzorging

Wat doet een KNO-arts?

Een KNO-arts houdt zich bezig met alles rond je keel, neus, en oren, maar ze kijken ook naar problemen in je hoofd en hals. Denk aan bulten in je gezicht, problemen met je speekselklieren, of last van je slokdarm. Ze kunnen dus heel wat verschillende klachten aanpakken en ze gebruiken daarvoor laserapparatuur voor klinieken. Maar wat doen ze nu precies? Hier lees je er meer over!

Keelaandoeningen

Een KNO-arts helpt vaak mensen met keelproblemen. Dit kan van alles zijn. Denk aan het weghalen van amandelen in je keel en neus, tot het langer maken van een te kort tongriempje. Ook als je vaak hees bent of het gevoel hebt dat er iets in je keel zit, kan een KNO-arts kijken wat er aan de hand is en op zoek gaan naar een oplossing.

Neusproblemen

Veel mensen gaan naar een KNO-arts omdat ze last hebben van een verstopte neus. Dat kan door allerlei dingen komen, zoals allergieën of zelfs de vorm van je neus. KNO-artsen kunnen je niet alleen helpen met een verstopte neus, maar ze doen ook operaties aan de holtes rond je neus, zoals je kaak- en voorhoofdsholten, zodat je weer beter kan ademen.

Ooraandoeningen

Een KNO-arts helpt ook mensen met oorproblemen, zoals gehoorverlies, duizeligheid, oorontstekingen en oorsuizen. Ze doen ook operaties om flaporen minder opvallend te maken. Dit is eigenlijk een groot deel van hun werk.

Speciale aandachtsgebieden

KNO-artsen houden zich niet alleen bezig met de gewone oor-, neus-, en keelproblemen, maar ze kijken ook naar zaken zoals snurken en slaapapneu (OSAS). Omdat deze problemen echt impact kunnen hebben op iemands gezondheid en hoe goed ze zich voelen, zijn KNO-artsen er om deze te ontdekken en te behandelen.

Hoe wordt je een KNO-arts?

Wil jij ook KNO-arts worden? Je haalt dan eerst je diploma in geneeskunde aan de universiteit. Daarna moet je solliciteren voor een plekje in de opleiding op de KNO-afdeling van een ziekenhuis. Deze opleiding duurt vijf jaar, waarin je zowel de basis leert als je specialiseert in bepaalde gebieden zoals oorproblemen (otologie), neusproblemen (rhinologie) en keelproblemen (laryngologie).

Competenties en salaris

Een goede KNO-arts moet heel handig zijn en heel precies kunnen werken. Het is ook belangrijk dat je professioneel , eerlijk en betrouwbaar bent en dat je goed kunt samenwerken met anderen. Je verdient als KNO-arts tussen de €80.000 en €145.000 per jaar en dit hangt af van hoeveel ervaring je hebt en nog wat andere dingen.