Fugelflecht
Image default
Woning en Tuin

Plakfolie voor je raam kopen?

Heb je last van veel inkijk en zou je wel wat meer privacy in huis willen? Stop om direct bij thuiskomst alle gordijnen dicht te trekken. Er zijn namelijk betere opties!

Om inkijk tegen te gaan adviseren wij je om plakfolie voor ramen te kopen. Het plakfolie raam is licht door latend waardoor je dus wel daglicht binnen krijgt. En ook kun je de doorkijk in verschillende gradaties bestellen. Het grote nadeel is namelijk dat jij zelf ook niet door het folie kunt kijken. Wij adviseren je dan ook om niet je hele ramen dicht te plakken maar gewoon subtiel een strookje folie horizontaal van links naar rechts op het raam te plakken. Doe dit aan de onderkant van je raam zodat mensen je niet kunnen zien zitten.

Je kunt het folie ook heel iets hoger opplakken zodat er nog een kier over blijft waardoor je nog enigzins naar de straat kunt gluren. Maar het voordeel van zo’n strook is dat je ook gewoon even kunt opstaan en dan de hele situatie buiten kunt overzien.

Raamfolie is verkrijgbaar in twee soorten:
– Zelfklevende folie
Statische raamfolie

Het zelfklevende is het goedkoopste. Dit is plakplastic met aan de achterzijde een stickervel. Als je dit opplakt en dit er na verloop van tijd af wilt halen is dat wel te doen, maar ben je er wel eventjes mee bezig. Met statisch folie is dat een ander verhaal. Dat raamfolie heeft namelijk aan de achterkant niet die plakkant. Het materiaal kleeft door middel van een elektrische lading. Als het eenmaal kleeft, gaat het niet meer los. Tenzij jij je nagel achter een puntje zet en het materiaal eraf haalt. Er af halen gaat trouwens heel makkelijk bij statisch raamfolie. Hoewel het duurder is, is dat voor veel mensen een doorslaggevende reden om toch statisch folie te kopen.

We krijgen vaak de vraag van mensen die zelf graag naar buiten willen kijken, maar die dan niet willen dat de mensen die buiten op straat of over de stoep lopen bij hen naar binnen kunnen kijken. Hier zijn twee mogelijkheden voor:

Zonwerende folie met spiegeleffect
– one way folie

Het spiegelfolie is ideaal want als je gewoon in huis bent en door de ramen kijkt, kun je alles zien. Alles is misschien iets donkerder, vergelijk het met het kijken door een zonnebril. De mensen die buiten een poging doen om bij jou naar binnen te kijken kijken echter tegen een spiegel aan. Ze zien zichzelf en de omgeving waarin ze lopen. Groot voordeel van dit zonwerende raamfolie met spiegel effect is dus dat jij wel naar buiten kunt kijken, men van buiten niet bij jou naar binnen kan kijken én dat je de warmte enigzins tegen houdt. Dit kan met name in de zomer erg van pas komen. Vooral als de zon de hele dag op de ramen staat kan dit enorm schelen. Er kleeft echter 1 groot nadeel en dat is dat zodra het buiten donker wordt en jij binnen je lichten aan gaat doen, dat dan het effect omkeert. Dan kunnen de mensen buiten jou dus wel zien en de mensen binnen kunnen niet meer naar buiten kijken.

Het one way vision folie is een andere optie waarbij ook geldt dat jij wel naar buiten kunt kijken, maar men van buiten af niet naar binnen kan kijken. Ook hierbij geldt echter dat zodra het donker wordt, het effect weg valt. Het one way vision folie heeft een witte uitstraling vanaf de buitenkant van je huis. Van binnenuit lijkt het net op zonwerende folie, je kijkt er iets donkerder door heen.