Fugelflecht
Image default
Internet

Hoe vertaal je kleurentemperatuur naar Kelvin?

Met alleen een kleuraanduiding ben je er niet tegenwoordig, want je moet over nogal wat kennis beschikken wil je mee kunnen praten over alles wat met licht te maken heeft. Hoeveel lumen is 40 watt en wat is lichtkleur in Kelvin? Het zijn zomaar wat vragen die alles met verlichting te maken hebben en zomaar over tuinspots LED of LED garageverlichting kunnen gaan.

Des te minder Kelvin des te warmer de kleur

Wat is lichtkleur in Kelvin? De lichttemperatuur van een lichtbron wordt gemeten in graden Kelvin en de kleurtemperatuur geeft de kleur licht aan die door een lichtbron uitgestraald wordt. Hoewel er tegenwoordig verschillende verlichtingskleuren zijn in de vorm van blauw, geel en rood bieden nog steeds de meeste lampen de kleuren wit. In de kleur wit kan overigens wel gevarieerd worden. Zo heb je zeer warm wit en een variant die koel daglicht heet. Hoe lager de Kelvin waarde is, hoe warmer (en roder) de kleur. Zo biedt een gloeilamp veel warmer licht dan een lamp die je bijvoorbeeld in kantoor ophangt. Je kunt wat betreft de waarde Kelvin uitgaan van warm wit als sprake is van een waarde tussen de 1700 en 2700K. Ligt de waarde tussen de 3000 en 4000K dan is sprake van neutraal wit en 6500K is daglicht.

LED en haar vooruitgang

LED garageverlichting en tuinspots LED stralen tegenwoordig al lang niet alleen mee alleen koud en kil licht uit. LED was vroeger veel witter van kleur maar is er nu in warm en in koel licht. De gemiddelde kleurtemperatuur (in werking) ligt zo rond de 3000K. Dan heb je nog de kleurweergave, die aangeduid wordt als Color Rendering Index (CRI). CRI geeft aan hoe kleurecht de lichtbron in staat is om kleuren weer te geven. Hoe hoger de waarde, hoe hoger de kleurweergave. En om terug te komen op de vraag hoeveel lumen is 40 watt? Die waarde ligt tussen de 400 en de 500 lumen. Weet je dat ook zoals je ook weet wat Kelvin is.

https://alleslicht.nl