Fugelflecht
Image default
Gezondheid

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Tips voor meer zelfvertrouwen

Iedereen heeft een stemmetje in zijn hoofd. Een stemmetje wat aardige en onaardige dingen kan zeggen. Wat jou soms verder helpt maar wat je helaas ook onderuit kan halen. Hoe zorg je er voor dat je de juiste dingen tegen jezelf blijft zeggen? Welke gewoontes zorgen voor meer zelfvertrouwen? Hoe kun je eenvoudig en op een leuke manier je zelfvertrouwen vergroten? Lees het in dit blog

 1. Vergelijk jezelf met jezelf

Waarom zou je jezelf vergelijken met een ander? Niemand in de hele wereld kan beter jou zijn dan jij zelf. Als je je met niemand anders vergelijkt, dan word je wie je bent. Dan zorg je voor een goede focus op het beste en het mooiste in jezelf.

Maak er dus een prioriteit van om je eigen ontwikkeling te volgen en jezelf te blijven verbeteren. Als je opmerkt dat je groeit, worden je zorgen vanzelf minder.

Michael Jordan, de beste basketballer aller-tijden, heeft vaak gezegd dat hij zo veel trainde om zichzelf te kunnen verslaan. Om zelf beter te worden. Een prachtige benadering. Vergelijk jezelf dus met jezelf en ontdek de mogelijkheden om verder te groeien. Die zijn er volop!

2. Wees vriendelijker voor anderen

Wanneer je vriendelijker bent voor anderen, dan ga je anders naar jezelf kijken. En geef jezelf dan ook in gedachten schouderklopjes voor je eigen gedrag. Waardeer je eigen goede daden.

Hoe vriendelijker je zelf bent, hoe gemakkelijker je dit kunt waarderen. En een bijkomend (groot) voordeel is dat je vriendelijkheid op termijn vaak terugkrijgt. Win-win dus.

Als jij een ander een compliment geeft, is de ander veel eerder bereid om ook het mooie in jou te benoemen.

3. Als je een fout maakt, wees zelf je beste vriend

Dit is echt belangrijk belangrijk. Verander van perspectief. Denk bij een fout aan wat je beste vriend of vriendin tegen jou zou zeggen. Wat zouden zij jou dan adviseren? Luister hiernaar.

Praat tegen jezelf op de manier zoals de ander jou zou helpen. Geef jezelf de peptalk die je anderen ook zou geven. Het helpt je om met meer acceptatie naar je fouten te kunnen kijken.

Fouten zijn in ieder geval het bewijs dat je iets nieuws probeert. En in de fouten schuilen vaak de mooiste mogelijkheden voor groei.

4. Laat perfectionisme los

Perfectionisme blokkeert vooruitgang. Door de angst dat iets niet perfect zal verlopen, kom je pas laat in actie. De angst dat iets niet perfect zal gaan, doet je voortdurend aarzelen.

Een goede manier om perfectionisme los te laten is minder ver vooruit te kijken. Volg je hart en zet kleine stappen. Elke kleine stap vooruit geeft al je zelfvertrouwen. Zie je ontwikkeling als een proces.

Stap voor stap. Stel voor jezelf vast dat je op de goede weg bent. Focus daarom op de inspanning die je doet. Uiteindelijk zijn het altijd de inspanningen die voor resultaten zorgen.

5. Vier je successen

Sta regelmatig eens stil bij de successen die je behaalt. Bij de dingen die goed zijn gegaan door jouw inspanningen. Bij de mooie dingen waar je dankbaar voor kunt zijn. Dat is zo waardevol.

Vier wat je goed doet en deel dit met mensen die blij voor je zijn. Door je successen te vieren, raak je steeds meer overtuigd van je eigen kwaliteiten, je positieve eigenschappen,  je eigen bijdrage en je eigen groei. Dat helpt je namelijk verder.

6. Zeg de juiste dingen tegen jezelf

Maak veelvuldig gebruik van affirmaties. Dit zijn korte, krachtige zinnen, die je zelfvertrouwen vergroten. Bedenk een positieve zelfuitspraak en schrijf deze op. Herhaal deze meerdere keren op een dag voor jezelf. Hoe vaker, hoe beter. Gewoon blijven herhalen.

Alles wat je vaak tegen jezelf zegt, wordt een overtuiging. Zorg daarom voor positieve overtuigingen en zeg de juiste dingen tegen jezelf. Een cruciale stap in je ontwikkeling.

Je zelfvertrouwen vergroten (blijvend)

De centrale vraag waar veel mensen mee worstelen is: Hoe ontwikkel je je zelfvertrouwen? Hoe krijg je dat? De tips zijn leuk en aardig om te lezen en kunnen een mooie, positieve impuls geven, maar ze veranderen structureel nog niet zo heel veel. Er is namelijk géén snelle oplossing voor het vergroten van je zelfvertrouwen. Dat is het slechte nieuws. Het is geen kwestie van tips lezen en klaar. Het is geen pilletje wat je inneemt en het direct beter maakt.

Het goede nieuws is: het is zeker mogelijk om je zelfvertrouwen te vergroten. Als je aanpak klopt. Het is per definitie een kwestie van dagelijks kort er mee bezig zijn. Iedere dag opnieuw. Door de positieve aandacht die het onderwerp steeds weer op een verfrissende manier krijgt, wordt het op een gegeven moment onderdeel van je onderbewustzijn. En dat is wat je wil. Dan gaat het namelijk vanzelf. Dat is de enige structurele oplossing.

Zonder dagelijkse aandacht, ook al is deze maar kort, gaat er niets structureels veranderen. Je kunt een vaardigheid niet leren, als je niet oefent. Maar daarentegen geldt dat hoe vaker je oefent, hoe sneller je groeit. Het ontwikkelen van je zelfvertrouwen gaat daarom zo goed en fijn via een online training, een gerichte aanpak met dagelijkse aandacht. Helder en eenvoudig.

Oefening baart kunst. Alles wat je aandacht geeft, groeit.

Kies voor je eigen groei.