Fugelflecht
Image default
Vervoer en transport

Hoe hard mag je eigenlijk rijden met een aanhangwagen?

Als je van plan bent om te gaan rijden met een aanhanger, dan zal je rekening moeten houden met bepaalde regels en andere zaken. Er zijn bepaalde regels vastgelegd om de veiligheid van jou en de andere weggebruikers te waarborgen. Onder deze regels valt het feit dat je een bepaald rijbewijs moet hebben om met bepaalde aanhangers te rijden en dat je ook maar een bepaalde snelheid mag rijden met de aanhanger. Verder in deze blog lees je alles over de verschillende maximum snelheden die je mag rijden met je aanhanger en waar je nog meer op moet letten.

Houd je aan de maximum snelheid

Het eerste wat je misschien denkt is dat je door je aan de snelheid te houden boetes voorkomt. Dit is natuurlijk ook een goede reden om het te doen, want de boetes kunnen erg hoog zijn. Toch is er een andere reden waarom je niet sneller moet dan de maximum snelheid. De veiligheid staat namelijk voorop. Door de maximale snelheid na te streven voorkom je ongelukken en is de aanhanger beter te beheersen achter de auto. Je wilt natuurlijk niet met pech of problemen langs de kant staan.

De maximumsnelheden kunnen verschillen in andere landen!

Ben je van plan om op reis te gaan met de aanhanger of moet je net over de grens zijn om iets af te leveren? Dan is het goed om rekening te houden met de verschillende regels in verschillende landen. In Nederland wordt de maximale snelheid op snelweg van 90km per uur gehanteerd in Duitsland is dit bijvoorbeeld 80km per uur en in België 120km per uur. In België geldt 90km per uur als de aanhanger plus auto meer dan 3500 kilo wegen. In Engeland is de maximale snelheid een zeer vreemd getal en dat is 96km per uur voor op de snelweg.

Op de autoweg zijn ook verschillen te zien. In Nederland mag je bijvoorbeeld maximaal 80km per uur, in België mag je 90km per uur een in Luxemburg mag je 75km per uur. Het is voordat je van plan bent om op pad te gaan naar een ander land dus belangrijk om de maximale snelheden te controleren.

Ga de weg niet op zonder dit te controleren!

De snelheid waar je meer rijdt is belangrijk, maar de aanhanger en auto moeten ook goed in orde zijn om bepaalde snelheden te mogen rijden. Zo moeten bijvoorbeeld de banden goed opgepompt zijn, moet de verlichting het doen en moet de remkabel aanhanger in orde zijn. Ga voordat je op pad gaat dus alle onderdelen van de aanhanger langs. Is er een onderdeel beschadigd of zelfs kapot, ga dan niet de weg op zonder dit te vervangen. Voor te snel rijden kan je boetes krijgen, maar voor kapotte of beschadigde onderdelen ook.