Fugelflecht
Image default
Electronica en Computers

Het ontstaan van draadloze communicatie

Sinds het gebruik van rooksignalen, vlaggen en knipperende spiegels in de prehistorische periode is draadloze communicatie een deel van het leven van de mens geweest en zij evolueert voortdurend. Moderne draadloze communicatie, d.w.z. het gebruik van elektrische signalen en radiogolven voor communicatie, bestaat nu al meer dan 100 jaar.

In het jaar 1897 demonstreerde Guglielmo Marconi met succes de draadloze telegrafie door EM-golven over een korte afstand van 100 meter te zenden. Deze demonstratie maakte de weg vrij voor Radiocommunicatie en de term Radio is afgeleid van Stralingsenergie.

In het begin van 1900 werd de Trans-Atlantische radiotransmissie tot stand gebracht, waarbij Marconi met succes berichten in de vorm van morsecode verstuurde. Sindsdien is de technologie met betrekking tot draadloze communicatie en draadloze systemen snel vooruitgegaan, waardoor transmissies over grotere afstanden tegen lage kosten met goedkopere apparatuur mogelijk werden.

Gedurende de ontwikkeling van draadloze communicatie zijn er vele draadloze systemen en methoden die tot bloei zijn gekomen en vele die zijn verdwenen. Het beste voorbeeld hiervan is telefooncommunicatie en televisie-uitzendingen. Aanvankelijk werd (en wordt nog steeds) alle telefooncommunicatie uitgevoerd via een bekabeld netwerk, dat we landlijntelefoon noemen.

Maar de snelle groei van de mobiele communicatie begon het complexe bekabelde telefoonsysteem te vervangen. In dit scenario raakte de bekabelde technologie verouderd en werd vervangen door draadloze communicatie.

Een ander scenario waarin draadloze communicatie werd vervangen door bekabelde communicatie is televisie-uitzending. In de begindagen werden televisiesignalen uitgezonden met behulp van draadloze radiozenders. Maar deze opzet werd vervangen door kabeltelevisie.

Deze twee voorbeelden tonen aan dat met de ontwikkeling van de technologie, we altijd moeten kiezen wat het beste is voor de situatie, d.w.z. in sommige gebieden moeten we bedrade communicatie gebruiken terwijl in andere gebieden draadloze communicatie een betere optie kan zijn.

Tegenwoordig wordt het voor andere handige methoden zoals een rondleidingsysteem gebruikt.