Fugelflecht
Image default
Woning en Tuin

Hemelwaterafvoer goed regelen

Een degelijke hemelwaterafvoer zorgt voor de juiste regulering van het hemelwater. Deugt de afvoer hiervan niet, door verstopping van bladeren, dan kunnen er ophopingen ontstaan en zal het water een andere weg zoeken naar beneden. 

De juiste afvoering

Binnen de dakgoot is het handig hulpstukken te plaatsen, zoals een regenwaterrooster, waardoor bladeren geen kans krijgen de goot te verstoppen. Dankzij deze hulpmiddelen hoeft u nooit meer het dak op om bladeren te verwijderen. 

Wat minstens zo belangrijk is, is een correcte afvoer via de regenpijp. Waarin komt het regenwater uit? Tegenwoordig maken nogal wat huishoudens gebruik van een regenton, of waterput. Het opgevangen water kan gebruikt worden om de tuin te besproeien en is dus zeer milieuvriendelijk.

Hebt u zelf niet de beschikking over een dergelijke ‘afwatering’, maar eindigt de regenpijp net boven het grondoppervlak, dan kunt u zelf maatregelen nemen om deze afwatering zo soepel mogelijk te laten verlopen en ervoor zorg te dragen dat het regenwater tijdens opspatten geen zinkgat veroorzaakt of voegen losweekt. 

Oplossing voor regenwater uit de pijp

Zorg ervoor dat regenwater op termijn geen zinkgat veroorzaakt op de plek van de afvoer. U kunt dit doen door:

  • De tuin hellend te maken en het regenwater op natuurlijke wijze richting de rioolput te laten lopen. 
  • Zorg voor een betonvoet die aansluit op de regenpijp. Deze voet is half open en schuinaflopend, zo kan het regenwater direct de juist kant op worden geloodst en zal het hemelwater geen vrij spel krijgen op de voegen in de muur. 
https://www.betondingen.nl/hemelwaterafvoer/