Fugelflecht
Image default
Zakelijke dienstverlening

Duurzame energie opwekken met de bioreactor algae

Zon, wind, water: het zijn stuk voor stuk manieren waarmee op een duurzame wijze energie kan worden opgewekt. Maar er komt ook nog een andere optie bij: het opwekken van energie met een bioreactor algae. Een bioreactor algae is een speciale fotoreactor die wordt gebruikt voor stimuleren van een fotochemische reactie. Dit houdt in dat door middel van genoeg licht algen zich op een bepaalde manier ontwikkelen. De juiste ontwikkeling van algen stelt wetenschappers in staat om een manier te vinden om duurzame energie op te wekken. Meer weten? Ontdek hier alles over de bioreactor algae.

Zo kun je duurzame energie opwekken

Duurzame energie opwekken gebeurt al op verschillende manieren. Onder andere zon, wind en water zijn de bekende voorbeelden. Dit zijn allemaal manieren om energie op een duurzame en milieuvriendelijke manier op te wekken, zodat er afscheid kan worden genomen van schadelijke bronnen die daarnaast ook steeds schaarser worden. Maar behalve de genoemde bronnen is er ook nog een andere manier waarop dit mogelijk is. Onderzoekers zijn bezig met het ontwikkelen van een manier waarop algen kunnen worden ingezet als bron van waterstofgas. In de jaren 90 vond een grote ontdekking plaats: er werd geconstateerd dat algen waterstofgas produceren wanneer er geen sprake is van zwavel. Een voordeel van waterstof is dat er geen CO2 vrijkomt bij de verbranding. Dit betekent dat waterstof een goed alternatief is voor aardgas. 

Zo worden algen gekweekt

Algen kunnen lichtenergie en CO2 omzetten in biologische brandstoffen middels fotosynthese. Daarom zijn algen ook zo interessant voor de groene energiewinning. Algen kweken is een proces dat op verschillende manieren plaatsvindt. Hoe dit proces precies gaat, is afhankelijk van het doel van de kweek. Algen worden gekweekt in een speciale bioreactor. Dit is een systeem waarmee micro-organismen worden geproduceerd. De algen worden in een speciale reactor geplaatst. Met de juiste toepassing van zonlicht en CO2 gaan de algen stoffen produceren. De algen verwijderen voedingsstoffen uit het water. Daarna worden de algen geoogst en de meststoffen worden dan weer uit het water gehaald. Het is belangrijk om de algen van de juiste temperatuur en genoeg licht te voorzien.

De werking van een fotoreactor

Een fotoreactor is een systeem waarmee het mogelijk is om verschillende micro-organismen te produceren. Het kan een gesloten systeem zijn, bijvoorbeeld een vat, maar ook een open systeem, zoals een vijver. In dit systeem vindt een fotochemische reactie plaats. Dit betekent dat de toepassing van licht een bepaalde chemische reactie gaat veroorzaken. In het geval van algen zorgt licht ervoor dat algen voedingsstoffen in het water opnemen.

Een reactor creëert de ideale omstandigheden voor het kweken van micro-organismen. Er wordt niet alleen de juiste temperatuur behouden, maar er is altijd de juiste hoeveelheid licht en water dat rijk is aan voedingsstoffen. Algen kunnen tijdens het kweekproces ook verplaatst worden naar andere fotoreactoren. Dit is onder andere afhankelijk van de toepassing van de algen. Veel kenners geven aan dat algen de toekomst zijn voor de opwekking van groene energie: er worden veel ontdekkingen gedaan en daarnaast zijn de ontwikkelingen hoopvol! Bekijk de website van LGem.

https://lgem.nl/