Fugelflecht
Image default
Woning en Tuin

De ramen in van een Tiny House

Leven in de kleinste ruimtes kan deprimerend zijn als het niet uit vrije wil gebeurt. Bij Tiny Houses zal dit echter nauwelijks het geval zijn, en: Je hebt het onverslaanbare voordeel dat het dak boven uw hoofd ondanks zeer beperkte budgetten uw eigen dak kan zijn. Als je tevreden bent met 6,5-15 m², kun je een individueel ingerichte woning met een Tiny House creëren.
 

Tiny House beveiliging

Zoals in een aantal eerdere artikelen al is gezegd, is het zinvol om ook in het werk van Tiny House na te denken over diefstal en inbraakbeveiliging. Ramen en deuren moeten de meeste aandacht krijgen als het gaat om inbraakbeveiliging. Aangezien dit echter slechts één van de vele aspecten bij de keuze van de ramen kan zijn, willen wij ons vandaag opnieuw concentreren op de belangrijkste criteria bij de keuze van de ramen (en vooral de beglazing) in het Tiny House.



 

 

Warmte-isolatie

Niet alleen een meervoudige beglazing, ook de openingsrichting biedt bescherming tegen hitte door een hogere winddichtheid. Ramen die naar buiten opengaan worden bij storm steviger in het kozijn gedrukt; ramen die naar binnen opengaan kunnen gemakkelijk door de scheuren heen fluiten. Een ander voordeel van naar buiten opengaande ramen is de ruimtebesparing in het Tiny House: bij het ventileren zijn er geen raamvleugels naar binnen gericht en hoeft de vensterbank niet te worden ontruimd voordat het raam wordt geopend. Nu rijst de vraag of enkel, dubbel of driedubbel glas de juiste keuze is. Om hierop te anticiperen: Hoe meer glasplaten (met een isolerende luchtlaag ertussen), hoe hoger de isolatiewaarde. Een enkele beglazing is niet geschikt voor beoogd gebruik het hele jaar door. De prijs – en ook het gewicht – spreekt voor dubbele beglazing in tegenstelling tot driedubbele beglazing.
 

Tiny house Gewicht

Als je zelf een Tiny House wilt bouwen en actief bent in de relevante fora en online communities, zult je altijd getuigenissen tegenkomen van Tiny House bouwprojecten, waar eerst de bouw levendig tot enthousiast was en later verschillende elementen ontmanteld moesten worden, simpelweg omdat al snel “de magische limiet” van 3,5 ton totaal gewicht werd overschreden. Aan het begin van het bouwproject kan men zich niet voorstellen hoe snel dit gewicht samen kan komen als men niet kiest voor de lichtst mogelijke isolatie, minder massief vierkant hout en dubbele beglazing in plaats van driedubbele beglazing. Een exacte gewichtsberekening is al tijdens de planning nodig en een constante controleberekening tijdens de bouw.