Fugelflecht
Image default
Woning en Tuin

Zwarte schimmels: oorzaak, gevolg & preventiemaatregelen

Wie denkt dat schimmels alleen in oudere huizen voor komt, heeft het mis. Ook in nieuwbouw woningen kan het zijn dat je te maken krijg met schimmel op de muren. In veel gevallen is dit te wijten aan slechte ventilatie waardoor de schimmel zich verspreidt op vochtige plekken in huis. Heb jij last van schimmel in je huis? Lees dan snel verder.

Waar groeit zwarte schimmel?

Zwarte schimmel is één van de meest hardnekkige schimmels die er bestaan. Het is een groenzwarte schimmel die gepaard gaat met een kenmerkende geur. De geur van zwarte schimmel wordt omschreven als aards en muf. Vaak wordt de geur ook vergeleken met de geur van vieze, zweterige sokken. Het is een intense geur die veel mensen niet kunnen verdragen. Helaas kan zwarte schimmel overal groeien. De meest voorkomende plek waar zwarte schimmel meer kans heeft om te groeien zijn badkamer, kelders, kruipruimtes, wasruimtes en keukens. In deze ruimtes zit over het algemeen veel vocht en bevatten daarnaast ook nog eens veel organisch rottend voedsel zoals hout en stof.

Wat is de oorzaak van zwarte schimmel?

Zoals alle schimmelsoorten ontstaat zwarte schimmel in een vochtige ruimte met weinig licht en slechte ventilatie. Ze verspreiden zich door luchtstromen en vermenigvuldigen zich in een rap tempo. Zolang er een hoge vochtgehalte en een voedselbron is, zoals organisch rottend materiaal, kunnen schimmels op elk oppervlakte groeien. Dit betekent dat muren, plafonds, tapijten, meubels en noem het maar op, een platform kunnen bieden schimmelkolonies.

Wat is het gevolg van zwarte schimmel?

Zwarte schimmel is één van de meest giftigste schimmels die aangetroffen kunnen worden in huizen. Dit komt omdat zwarte schimmels voor gezondheidsproblemen kunnen zorgen bij zowel dieren als mensen. De symptomen die mensen ervaren als ze worden blootgesteld aan zwarte schimmel verschilt per persoon. De symptomen variëren per persoon en hangt af van de mate van blootstelling aan zwarte schimmel.

Zwarte schimmel

 

Symptomen blootstelling

Mensen die een korte tijd zijn blootgesteld aan zwarte schimmel kunnen symptomen krijgen zoals hoofdpijn, hoesten, huidirritatie en branderige ogen. Mensen die voor een langere periode zijn blootgesteld aan zwarte schimmel kunnen spierpijn en keelpijn ervaren. Bovendien kunnen mensen zelfs astma of een auto-immuunziekte krijgen. Daarnaast kan langdurig contact tot nog meer gezondheidsklachten lijden. 

Preventiemaatregelen

Om ervoor te zorgen dat zwarte schimmel geen kans heeft om zich in jouw woning te nestelen, is het belangrijk om de luchtvochtigheid laag te houden in huis. Dit kan het beste gedaan worden door het huis goed te ventileren door middel van een ventilatiesysteem, een vochtvreter of gewoon regelmatig de ramen eventjes open te laten. Zorg ervoor dat zwarte schimmels niet in staat zijn om in huis te groeien. Want als je eenmaal schimmel in je huis hebt, kom je er moeilijk vanaf. Heb je al schimmel? Laat je schimmel verwijderen door een professioneel schoonmaakbedrijf. Zij pakken de schimmel bij de oorzaak aan en zorgen dat de schimmel niet meer terugkomt. Zelf schimmel verwijderen is geen aanrader, want vaak wordt de oorzaak niet goed aangepakt. Laat je schimmel verwijderen door een professioneel schoonmaakbedrijf.