Fugelflecht
Image default
Huishoudelijk

Wat zie ik eigenlijk in mijn meterkast?

Vrijwel iedere woning heeft er eigenlijk wel eentje: een meterkast. Hoewel dit een vrij algemeen begrip is, weten veel mensen vaak niet exact wat een meterkast precies is, hoe hij werkt en wat zich erin bevindt. De meterkast bevindt zich vaak binnenshuis, met een aantal uitzonderingen. Bij oudere woningen wil de meterkast zich ook nog wel eens onder de grond bevinden. Wanneer je een (ouder) huis gaat verbouwen, of wanneer er een nieuwe elektrische installatie in je woning komt, zal het voorkomen dat de meterkast aan vervanging toe is. Maar een meterkast vervangen goedkoop is niet altijd zo makkelijk als het klinkt.

Waarvoor dient mijn meterkast?

In een meterkast komen verscheidene leveringen binnen, zoals aardgas, water, elektriciteit, warmte, televisie, internet en telefonie. Dit is best wel wat voor zo’n relatief klein kastje. De eerste vier hebben bovendien een meter. Bij oude woningen mist vaak een wandcontactdoos. Deze is voor veel moderne apparaten benodigd en kan problemen veroorzaken. Het is verder nodig dat een meterkast afsluitbaar is en hij moet voldoen aan bepaalde afmetingen. Aangezien oudere meterkasten nog zo groot zijn dat deze ook werden gebruikt als berging, is er besloten dat dit niet meer mag. Dit voorkomt eventuele gevaren die hierdoor kunnen ontstaan.

Moet ik mijn meterkast vervangen?

Zeker wanneer je weinig verstand hebt van bovenstaande onderwerpen, kun je je afvragen: wanneer is het nou de bedoeling dat ik mijn meterkast vervang? Vaak is dit vooral bij oude huizen het geval. Deze meterkasten zijn de huidige spanning niet gewend. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met elektra. Bovendien zijn deze meterkasten er vaak niet op voorbereid om moderne apparaten te kunnen ondersteunen, denk bijvoorbeeld aan een printer, router of een kleine server. Tenzij je een technische achtergrond hebt, maar zelfs dan, is het af te raden om zelf aan de slag te gaan. Kijk vooral online, er zijn waarschijnlijk genoeg specialisten die jou uit de brand willen helpen.