Fugelflecht
Image default
Bedrijven

Wat houdt een CE keurmerk in?

Een CE keurmerk is geen echt keurmerk, maar een wettelijk verplichte aanduiding op veel producten die op de Europese markt te vinden zijn. Deze producten moeten aan bepaalde wettelijke eisen voldoen. Hierbij gaat het onder meer om veiligheidseisen, gezondheidseisen en milieueisen. CE staat voor Conformité Européenne: in overeenstemming met de Europese regelgeving.

Er bestaan vele synoniemen voor een CE keurmerk. Zo wordt het ook wel aangeduid als CE markering, CE keuring, CE-normering, CE verklaring of CE-markering. In dit blogartikel gebruiken we al deze synoniemen, maar voor de duidelijkheid: we bedoelen dus altijd het CE keurmerk.

Is een CE keurmerk verplicht?

Ja, een CE keurmerk is verplicht voor meer dan twintig productgroepen. Bijvoorbeeld: machines, elektrische apparaten, boten, bouwproducten, speelgoed, medisch hulpmiddel en meetinstrumenten. Voor ieder van deze productgroepen gelden specifieke eisen. Deze zijn vastgelegd in de daarvoor bestemde richtlijnen.

De fabrikant is verplicht aan deze eisen te voldoen. Soms zijn deze eisen helder, soms voor meerdere invullingen vatbaar. Dat laatste geeft ruimte aan de fabrikant om in zijn situatie een ‘eigen’ passende invulling te vinden.

CE keurmerk aanvragen

Een CE keurmerk aanvragen kan met behulp van adviesbureau HMPA. Door middel van hun gestructureerde aanpak ondersteunen ze u bij het voldoen aan uw CE-verplichtingen:

  • Uitzoeken welke producten in aanmerking komen voor de CE-markering;
  • Een overzicht maken aan de hand van de eisen waar het product aan moet voldoen. Ook wordt vastgesteld welke werkzaamheden uitgevoerd dienen te worden, om eventuele tekortkomingen te realiseren;
  • Van de voor u vereiste documentatie vaststellen welke soort documentatie aanwezig of opvraagbaar is;
  • Een risico-inventarisatie en -analyse wordt uitgevoerd om de eventueel voorkomende gevaren/risico’s inzichtelijk te maken. Maar ook om concreet aan te geven welke maatregelen eventueel genomen dienen te worden;
  • Desgewenst wordt een CE-markering gemaakt en een Verklaring van Overeenstemming opgesteld.

Meer weten over een CE keurmerk aanvragen of direct de hulp inroepen van HMPA? Neem dan direct contact met dit adviesbureau op of bezoek hun website.

HMPA
Adres: Zuivelweg 1, 7251 LJ Vorden
Telefoon: 0575 – 474 610
Provincie: Gelderland

https://www.hmpa.nl/