Fugelflecht
Image default
Woning en Tuin

Wat heb je nodig voor het zelf verbouwen van groenten?

Een eigen moestuin maken en onderhouden is erg populair. Dit is ook de reden geweest dat supermarkten bij een bepaald bedrag aan boodschappen een moestuintje mee gaven. Een eigenmoestuin is leuk om te onderhouden, en je kan de groenten die je zelf hebt verbouwt ook nog opeten. Win-win zou je natuurlijk zeggen. Voor het verbouwen van groenten heb je wel bepaalde materialen nodig. Deze materialen worden verder in dit artikel besproken, net als welke groenten makkelijk zijn te verbouwen en waar je nog meer op moet letten.

Wat heb je nodig?

Er zijn veel verschillende soorten groente die je buiten, maar ook binnen kan zaaien. Het is daarbij belangrijk dat je per groente kijkt wanneer je het best kan gaan zaaien. De meeste groente kan je het beste in april ergens laten zaaien. Als je de groenten binnen laat zaaien, dan kan je vaak al een maand eerder beginnen. Het eerste is dus wat je moet doen is een plek maken om de groente te verbouwen. Je kan er voor kiezen om potten aan te schaffen, maar een grote groentebak werkt vaak beter. Als je een kleine tuin hebt of een balkon dan is het misschien handig om een plantenzak of kweekzak, ook wel een Gbag genoemd, aan te schaffen. Met deze tassen kan je makkelijk je eigen groenten verbouwen, daarbij zijn ze makkelijk schoon te maken, en ze zijn in verschillende maten en kleuren te krijgen. Deze tassen kunnen ook een leuke uitstraling geven aan je kleine tuin of balkon. Bij het plaatsen van de tassen potten of bakken is het belangrijk dat de plek dagelijks minstens vier of vijf uur in de zon is. Dit is belangrijk, omdat plantjes genoeg licht moeten kunnen krijgen. Als je de zaadjes gaat plaatsen in de verschillende plekken, potten of tassen, dan is het verstandig om ergens een label te plaatsen met welke groente het is. Sommige groente hebben een andere aanpak nodig dan andere groente.

Wat zijn makkelijke groenten om te verbouwen

Niet elke groente is makkelijk te verbouwen, als je net wilt beginnen is het beste om te kiezen uit wat makkelijkere groenten. Zo zijn sperziebonen en snijbonen goed te verbouwen. Deze groenten zijn gemakkelijk te verbouwen, je moet alleen op letten dat de bonen niet te veel slakken en andere ongedierte aantrekken. Bonen zijn nogal gevoelig voor slakken, en het is dus belangrijk dat je de bonen hiervoor goed beschermd. Verder zijn tomaten ook niet heel moeilijk om zelf te verbouwen. Deze kun je makkelijk kweken, denk bijvoorbeeld aan potten of zakken. Ook deze soort is gevoelig voor ongedierte. Ook kan er schimmel zich voordoen bij deze groente. Verder zijn courgette, komkommer en wortels ook niet al te moeilijk om zelf te verbouwen. Wortels zijn makkelijk te kweken omdat je niet hoeft voor te zaaien. Je kan direct aan de slag in de volle grond. Een courgette is ook makkelijk maar neemt wat meer ruimte in beslag, houd daar dus rekening mee.