Fugelflecht
Image default
Woning en Tuin

Sedumdaken – heel vet!

Groendaken zijn de toekomst. Het wordt steeds populairder. Vooral in stedelijke gebieden zien mensen de voordelen ervan in. Want hoe fijn is het om een stukje groen te zien in een grijze en betonnen stad? Sedumdaken zijn een voorbeeld van groendaken. Sedum is een plant uit de vetplantenfamilie. In dit geval groeien er dus vetplantjes op het dak van jouw huis, schuur of uitbouw. Door middel van sedumdak cassettes kun jij dit gemakkelijk (laten) aanleggen. Dit zijn ondiepe plantenbakken met daarin de planten. Je kunt de bakken aan elkaar vastklikken en direct aanleggen op jouw dakbedekking. Zo laten we het wel erg makkelijk klinken!

De lagen van sedumdaken

Het bestaat uit verschillende soorten lagen. Dit kan ook weer per type dak verschillen. Maar over het algemeen heeft een sedumdak vijf lagen. Helemaal onder ligt er een beschermdoek op het dak. Dit doek is waterdicht. Vervolgens komt er een drainagelaag. Deze zorgt voor een juiste waterafvoer en kan als waterreservoir dienen. Hierop ligt een filterdoek, dat voorkomt dat substraatdeeltjes in de drainagelaag terechtkomen. Het daktuinsubstraat is die vierde laag en voorziet de planten van water, voedingsstoffen en zuurstof. Als laatst en helemaal boven heb je de vegetatielaag waarin de planten geworteld zitten. Dit kan dus in de vorm van de eerder genoemde cassettes zijn. Gemiddeld is een sedumdak ongeveer negen centimeter dik.

Waar moet ik rekening mee houden?

Voordat je begint met de aanleg is het belangrijk om na te gaan of jouw dak überhaupt geschikt is. Kan het bijvoorbeeld het sedumdak gewicht aan? Het uitgangspunt hier is ongeveer 80 kilogram per vierkante meter. Heb jij een hellend dak? Houd dan rekening met extra maatregelen, zoals een anti-afschuif systeem. Check gelijk ook of jouw gemeente subsidie geeft. Op veel plekken, vooral in grote steden, wordt dit namelijk gedaan. Dit scheelt jou weer geld.

Sedumdaken: zelf leggen?

Het is mogelijk om zelf sedumdaken aan te leggen. Tegenwoordig kan dat heel eenvoudig. Bij een specialist kun je vaak een kant-en klaar pakket kopen. De verschillende lagen worden dan meegeleverd. Wel moet je zelf voor het grind en de juiste gereedschap zorgen. Denk hierbij aan werkhandschoenen, een ladder en een schaar. Hieronder een kleine uitleg hoe je zelf aan de slag kunt gaan. 

 

  1. Als je bij een specialist een sedumpakket hebt gekocht, kun je beginnen met de aanleg. Hiervoor moet je het dak eerst vrij maken van vuil, materiaal en andere onregelmatigheden. Vervolgens breng je de bescherm- en drainagelaag aan. Dat doe je ook in die volgorde. 
    Controleer de afwatering. Werkt de afvoer optimaal? Zo niet, snij de lagen kruiselings in bij de waterafvoer, zodat het water kan wegstromen via de regenpijp. Ook leg je rond de afvoer een laagje grof grind om verstoppingen te voorkomen. 

  2. Breng de substraatlaag aan en leg hier vervolgens je cassettes op. Zoals eerder gezegd, kan je deze vaak makkelijk aan elkaar klikken. 

  3. Geef de planten water, zodat ze verzadigd raken. 

 

En klaar is kees! Zo kun je er direct van genieten. Toch liever laten aanleggen? Dan kan dit natuurlijk ook. Er zijn namelijk genoeg specialisten die kunnen helpen bij de aanleg van sedumdaken.