Fugelflecht
Image default
Gezondheid

Je kantoor ergonomisch inrichten: tips & meer

Heb jij vaak last van je nek of je schouders na een dag werken op kantoor? Of heb je snel last van je rug na een paar uur achter de computer gezeten te hebben? Dat kan te maken hebben met dat je werkplek niet helemaal is afgestemd op jouw lichaam. De stoel iets te laat, het bureau iets te hoog en het scherm staat ook niet helemaal recht. Een ergonomisch kantoor is volledig afgestemd op jou, hierdoor kun je er optimaal functioneren en kun je beter je werk doen. Ook heb je geen last meer van rug, nek of schouderklachten. Hieronder vind je verschillende tips voor een goed, ergonomisch kantoor.

De juiste zithouding

Een van belangrijkste dingen in een goed ergonomisch kantoor is de juiste zithouding. Er zijn speciale ergonomische bureaustoelen die ervoor zorgen dat je in de juiste houding kunt werken. Deze stoelen hebben vaak een verstelbare rugleuning, armleuningen, hoogte, zitdiepte en soms ook een verstelbare hoofdsteun. Doordat er zo veel verstelbaar is kun je de stoel helemaal aanpassen aan jouw lichaam. Hierdoor kun je de stoel personaliseren naar jouw gewenste zithouding. Zorg ervoor dat allebei je voeten goed op de grond kunnen staan, je knieën moeten dan in een 90 graden hoek staan. Als je je voeten laat bungelen is dit uiteindelijk erg slecht voor je zithouding en kun je klachten krijgen. Ook je armen moet je niet zomaar langs je lichaam laten bungelen. Je kan dan aan het einde van de dag pijn krijgen in je nek en je schouders. Door je armen goed te ondersteunen met juist afgestelde armleuning zorg je ervoor dat je je schouders kunt ontspannen tijdens het werken.

Let erop dat je niet te ver voorover gaat hangen tijdens het werken. Als je net gaat zitten lukt het vaak wel om goed te letten op je zithouding, maar naarmate je geconcentreerd aan het werk gaat besteed je hier minder aandacht aan. Probeer erop te letten dat je niet te ver voorover gaat hangen, want dit kan uiteindelijk zorgen voor klachten in onder andere je rug.

Soms even staan

Tegenwoordig zie je ze steeds vaker: verstelbare bureaus. Bij deze bureaus kun je de hoogte verstellen, waardoor je er een sta of zitbureau van kunt maken. Het is beter voor je bloedsomloop om niet de hele dag op een stoel te zitten. Een goede oplossing hiervoor is om tussendoor even een paar uur te gaan staan achter je bureau. Je kunt het bureau dan instellen op de gewenste hoogte, passend bij jouw lengte. Een ander voordeel van een verstelbaar bureau is dat je hem ook als je zit volledig aan kunt passen aan jouw lengte. Voor kleinere mensen kan het fijner zijn om het bureau wat lager te zetten en voor lange mensen kan het prettig zijn om het bureau wat hoger te zetten. Ook dit zorgt er weer voor dat je in een zo optimaal mogelijke zithouding zit tijdens het werken. Zorg er daarnaast ook voor dat je beeldscherm niet voor een raam hangt en dat er geen licht in weerkaatst. Deze dingen kunnen er namelijk voor zorgen dat je last krijgt van je ogen en zorgt natuurlijk niet voor een optimale werkhouding.

Recht voor je neus

Zet je scherm recht voor je en het toetsenbord daar weer recht voor. De hoogte van het scherm is ook van belang, het is niet te bedoeling dat je de hele tijd omhoog moet kijken. Een goed trucje voor het afstellen van je scherm is door er recht voor te gaan zitten met je hoofd recht boven je schouders (in de juiste zithouding). Als je zo zit mag de bovenkant van het scherm niet boven je ooghoogte uitkomen.

Leg je muis dichtbij je toetsenbord, het is namelijk niet zo goed voor schouders om elke keer te moeten reiken naar je muis. Ook kun je sneller scheef gaan zitten als je muis te ver weg ligt. Leg je toetsenbord dus recht voor je scherm en je muis lekker dichtbij ernaast.

Naast deze tips voor een ergonomisch kantoor is het belangrijk om af en toe even een stukje te lopen, zodat je niet de héle dag achter je bureau zit. Ook is het belangrijk om voldoende water te drinken. Zet een waterfles of een glas water in het zicht op je bureau, door deze binnen handbereik neer te zetten zorg je ervoor dat je hem sneller zult pakken. Als je een paar keer per uur even een slokje water neemt, zorgt dit ervoor dat je aan het einde van de dag voldoende water binnen hebt gekregen.

Hopelijk heb je na het lezen van artikel genoeg inspiratie opgedaan om aan de slag te gaan met je eigen ergonomische kantoor!

https://www.bureaustoel24.nl/