Fugelflecht
Image default
Bedrijven

Is led verplicht? Toch niet? Of misschien nóg niet? Led Design Holland heeft de antwoorden

Led Design Holland heeft op haar website een interessante kennisbank geplaatst. Daar kunt u zich inlezen in de wereld van led. Een interessante wereld, zeker anno nu.

Is LED verlichting bedrijfshal een must? Voor een bepaalde groep bedrijven in Nederland is ledverlichting al een aantal jaren noodzakelijk. Het gaat om ondernemingen die op jaarbasis minstens 50.000 kWh aan elektriciteit en / of 25.000 m³ gas gebruiken. Zo’n bedrijf moet ervoor zorgen dat het energie bespaart op alle erkende manieren. Het gaat dan om officiële maatregelen die zichzelf terugverdienen in een periode van vijf jaar. De wettelijke verplichting voor kantoren om oude lampen door led’s te vervangen, is uitgesteld tot 1 januari 2023. Een kantoor (afzonderlijk of in een combinatiegebouw) moet per die datum voldoen aan energielabel C. Hoger mag natuurlijk ook. Kantoren kleiner zijn dan 100 m², zijn uitgezonderd. C betekent in dit geval dat het kantoor een ‘redelijk laag’ energieverbruik laat zien. In de meeste gevallen is de isolatie tamelijk op orde. U raadt het al: er valt nog van alles te verbeteren om in aanmerking te komen voor energielabel B of A.

Waarom bemoeit de overheid zich met industriële LED verlichting vraagt u zich wellicht af? Uit milieuoogpunt, luidt het korte antwoord. De langere respons volgt nu. De regering voert bewust milieubeleid. In het grotere plaatje (op mondiaal en Europees niveau) is de grote doelstelling het beschermen en verbeteren van de leefomgeving. Denkt u aan:

-waarborging van schoon drinkwater;

-protectie van beschermde diersoorten;

-vermindering van negatieve gevolgen van bepaalde chemicaliën.

In praktische zin streeft Den Haag ernaar de CO2-uitstoot te verminderen en het energieverbruik omlaag te krijgen. Dit doet ze op een aantal manieren. Zo kunt u als ondernemer in aanmerking komen voor een mooie subsidie als u overstapt op led. Hoeveel precies in uw geval? Led Design Holland rekent het graag voor u uit. Verontreinigende fabrieken daarentegen krijgen te maken met belastingen. Soms gaat de overheid over tot een verbod op extreem milieuvervuilende productiewijzen. Een belangrijk onderdeel van het Nederlandse milieubeleid dat we tot slot nog willen noemen is voorlichting. Onderwerpen hierbij zijn carpoolen, duurzame energie, isoleren van gebouwen en verantwoord watergebruik.

https://www.leddesignholland.nl