Fugelflecht
Image default
Auto's en Motoren

Dit is waarom je je motorolie regelmatig moet verversen

Veel mensen beseffen het niet maar motorolie is een erg belangrijke vloeistof van een auto. Het helpt om de motor te smeren en te beschermen, wat de levensduur van de motor zelf en de aparte onderdelen kan verlengen. Motorolie helpt ook de slijtage van de motor te verminderen, wat je op de lange termijn geld kan besparen.

Verversen van je motorolie

Een van de beste manieren om je auto soepel te laten lopen is door je motorolie regelmatig te verversen. Dit komt doordat er soms een sliblaag op de motorolie kan ontstaan als dit een lange tijd niet gebeurt is. Deze laag slib gaat vervolgens ook om de onderdelen van je motor zitten, wat tot problemen kan leiden op de lange termijn.

Motorolie en het checken van je oliepeil

Als je wilt checken of er nog genoeg motorolie in de motor van je auto zit is het erg belangrijk om dit te doen terwijl de motor koud is, en dus een poosje heeft uitgestaan. Het checken van je oliepeil is erg belangrijk omdat te weinig motorolie slecht is voor de motor van je auto. Door het regelmatig checken van je oliepeil krijg je hiernaast ook zicht op hoeveel motorolie de motor van je auto verbruikt. Dit kan erg handig zijn, want er is vaak iets mis als een auto te veel motorolie verbruikt.

Motorolie checken

Checken of je nog genoeg motorolie hebt doe je met een peilstok. Op de peilstok staat vaak het minimum (MIN) en het maximum (MAX) aangegeven. Het is dus belangrijk dat je motorolie level zich tussen deze twee punten bevindt. Het is erg belangrijk om je motorolie te checken op een vlakke ondergrond omdat je anders geen juist resultaat kan aflezen. Als het niveau van je motorolie onder het minimum zit, is het belangrijk deze bij te vullen totdat deze weer tussen het minimum en maximum zit.