Fugelflecht
Image default
Kunst en Kitsch

De universele beeldtaal van een beeldend kunstenaar

De Tempelhof in Nijmegen is een bijzondere kunstenaarswoning waarin duidelijk de visie van een beeldend kunstenaar naar voren komt. Eigenlijk is het de visie van twee kunstenaars, want het gaat hier om het bijzondere woonobject van kunstenaarsduo Huub en Adelheid Kortekaas. Deze kunstenaars maken geen losse kunstwerken, maar werken al sinds 1995 aan een totaalkunstwerk wat heeft geresulteerd in De Tempelhof. Alles wat ze maken is doordrenkt van hetzelfde gedachtengoed en dezelfde vormentaal, waardoor het een prachtig geheel vormt. 

Als beeldend kunstenaar zoekende naar een universele vormentaal

Deze kunstenaars kwamen elkaar tegen in de jaren ’60 en vonden elkaar omdat ze allebei op zoek waren naar een universele beeldtaal. Huub was beeldend kunstenaar en Adelheid tuinarchitect en het werk dat ze samen maken is een duidelijke versmelting van deze twee achtergronden. Het kiemplantje speelt namelijk een bijzondere rol in het werk van dit kunstenaarsduo. Voor hen is het kiemplantje een symbool voor de groei die een mens doormaakt om zijn verlangen te realiseren om te worden wie hij werkelijk is. Als beeldend kunstenaar worden ze met name geleid door de Zuid-Afrikaanse humanistische Ubuntu-filosofie. Hierin staan menselijke relaties centraal en deze gedachte komt terug in veel van hun werken waarin op speelse wijze de relatie tussen mensen een rol speelt. De beeldende kunstenaars noemen hun werk ‘Quantum Art’, wat zich afspeelt op het snijvlak van cultuur, natuurspiritualiteit en economie.  

Wilt u meer weten over de kunst van Huub en Adelheid Kortekaas?

Het gedachtegoed van deze kunstenaars komt het beste tot zijn recht in hun kunstenaarswoning De Tempelhof. Wilt u meer weten over het werk van deze kunstenaars of wilt u een keer De Tempelhof in Winssen bij Nijmegen bezoeken? Op de website van deze beeldend kunstenaars kunt u meer informatie vinden over hun werk en de diverse projecten. Neem contact op met behulp van de contactgegevens op hun website.

https://huubenadelheid-kortekaas.nl/nl/