Fugelflecht
Image default
Onderwijs

Dansen, de oervorm van expressie, ook voor kinderen!

Dansen, expressie en fun, ook op school

Dansen is een oeroude vorm van expressie. Dansen rond een vuur, de regendans, sommige volkeren dansen bij begrafenissen. Dansen is een vorm van communicatie, iets afsmeken van de goden of gewoon het uiten van geluk bij een feestelijke gebeurtenis. Dansen komt meer en meer aan bod op school, maar krijgen kinderen er wel genoeg van? Dansen is gezond, dansen is fun, dansen is leerzaam. Daarom zijn dans workshops ook altijd zo geliefd. Als school kun je deze workshops dansen gerust in je leerprogramma opnemen. Ze zijn perfect om als leerstof in Kunstzinnig Culturele Vorming opgenomen te worden. Welke workshop dansen wordt het de volgende keer voor jouw school?

Een workshop dansen en nog veel meer

Dansen staat nooit afzonderlijk. Je danst op muziek, je danst bij een musical of je danst om bepaalde danstechnieken te leren. Daarom kan een workshop dansen zonder problemen met andere workshops gecombineerd worden. Stel je bijvoorbeeld voor dat de ene groep jembé of cajon leert, of zelf muziekinstrumenten maakt. Of er is een groep die technische vaardigheden leert rond muziek: DJ-technieken bijvoorbeeld. Nog anderen maken kostuums of een decor. Bij één groep wordt er op dansen gefocust. Na de afzonderlijke workshops komen al deze groepen samen en ze voeren een spektakel dans & muziek op.

Workshop dansen in jouw leerprogramma

Een workshop dansen is evenwaardig aan een reguliere les. Het kan kaderen in het vak lichamelijke opvoeding. Maar dansen kadert eveneens in lessen over zichzelf zijn, assertief mogen zijn, intuïtief zijn of creatief zijn. Het groepsgevoel komt aan bod in dansen. Bij dansen kunnen fysieke beperkingen aan bod komen. Dansen kan gaan over culturele en etnische verschillen binnen de school en hoe daarmee wordt omgegaan. Leerlingen leren in een workshop bijvoorbeeld over wereldmuziek en gaan tegelijkertijd ook exotische dansen leren. Ze leren op die manier hoe muziek zich verhoudt tot andere domeinen. Er zijn zoveel manieren waarbij je dansen kan gebruiken als middel om te leren. Vraag gerust raad en inspiratie aan de externe organisatie die de workshop begeleidt. Zij kunnen je tips geven zodat de workshop een echt succes wordt!

https://grotebroer.com