Fugelflecht
Image default
Bedrijven

Waar u op moet letten bij het bezichtigen van een huurwoning

Het vinden van een huurwoning is al een grote uitdaging, laat staan het regelen van een bezichtiging. Na lang zoeken op platforms heeft u misschien een woning gevonden die aan uw wensen voldoet. Toch is het belangrijk om niet zomaar te tekenen voor de woning. Het is belangrijk om op een aantal zaken te letten. Hoewel u misschien denkt dat veel zaken goed geregeld zijn, is dit vaak niet het geval. Een huurwoning vinden via Huurstunt is erg gemakkelijk, maar toch is het belangrijk om goed rond te kijken bij een bezichtiging. Waar moet ik op letten? In dit artikel leggen we het je uit.

Het energielabel

Bij huurwoningen moet u, net als bij koopwoningen, zelf de energierekeningen betalen. Bij een bezichtiging is het ook zeer aan te raden om te kijken naar het energielabel van de woning. Tegenwoordig is het voor elke woning verplicht om een energielabel te hebben. Dit energielabel is gebaseerd op het soort glas in uw woning, de cv-ketel en ook de staat van het verwarmingssysteem.

Het vinden van een woning via Huurstunt kan u helpen met het energielabel. Deze website laat bijvoorbeeld ook zien welk energielabel de woning heeft. Probeer tijdens de bezichtiging goed te letten op wat je ziet en stel kritische vragen. Heeft de woning bijvoorbeeld enkel of dubbel glas? Dubbel glas bespaart veel op de stookkosten in de winter en het biedt ook extra geluidsisolatie. Als het huis geen hoog energielabel heeft, ben je uiteindelijk meer geld kwijt aan verwarming.

Kijk ook naar het type ketel en het bouwjaar. Een Cv-ketel is tegenwoordig belangrijk, omdat dit honderden euro’s per jaar scheelt ten opzichte van oudere ketels. Een huurwoning zoeken via Huurstunt is in dat geval dus handig, omdat het energielabel wordt aangegeven.

De veiligheid van de woning

Natuurlijk is het ook van groot belang dat de woning veilig is en in goede staat verkeert. In dit geval gaat het om het type glas, want enkel glas is bijvoorbeeld niet veilig als het gaat om inbraak. Kijk tijdens de bezichtiging ook naar de staat van de sloten. Zitten er ook extra sloten op de ramen op de begane grond die geopend kunnen worden? Het is ook belangrijk om te kijken of er nooduitgangen zijn, zodat u weg kunt komen als dat nodig is. Tot slot is het belangrijk om te kijken naar eventuele lekkages in de woning, omdat dit gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

https://www.huurstunt.nl/huren/nederland/