Fugelflecht
Image default
Auto's en Motoren

Variabele bijtelling

Gestaffelde bijtelling en variabele bijtelling. Twee woorden die hetzelfde betekenen en die je in het nieuws vast wel voorbij hebt zien komen. Iemand die met een auto van de zaak 6.000 privékilometers rijdt, betaalt momenteel evenveel bijtelling als iemand die er slechts 600 km privé mee rijdt. Variabele bijtelling moet ervoor zorgen dat zakelijke rijders naar rato worden afgerekend op het privégebruik van de auto.

 

Minder privékilometers, minder bijtelling

In een ‘Pilot variabele bijtelling’ onderzoekt Vereniging Zakelijke Rijders (VZR) of de variabele bijtelling het stimuleert om andere keuzes te maken met betrekking tot vervoersmogelijkheden. Pakt u bijvoorbeeld eerder de fiets of gaat u met het Openbaar Vervoer wanneer u voor iedere kilometer die u minder rijdt ook minder bijtelling hoeft te betalen? De flexibiliteit en keuzevrijheid zouden er weleens voor kunnen zorgen dat zakelijke rijders de privékilometers op een andere manier invullen. Met als gevolg dat er minder voertuigen op de weg rijden en het fileprobleem opgelost kan worden.

 

Pilot onder 500 zakelijke rijders

Kortom wordt er getest of een gestaffelde bijtelling invloed heeft op het rijgedrag. In de periode van maart t/m augustus 2020 worden er ongeveer 500 zakelijke rijders met een auto van de zaak onderzocht. Maandelijks worden de deelnemers op de hoogte gebracht van hun rijgedrag en hebben zij inzicht in het bedrag wat aan bijtelling betaald had moeten worden indien de variabele bijtelling officieel ingevoerd zou zijn.

 

Rittenregistratiesysteem

Om gebruik te kunnen maken van de gestaffelde bijtelling is een rittenregistratiesysteem noodzakelijk. Hiermee wordt de hoeveelheid gereden privé kilometers vastgesteld waar een staffel aan gekoppeld kan worden. Het rittenregistratiesysteem houdt automatisch iedere rit bij en verstuurt de gegevens naar een online software. Hier heeft u inzicht in alle gereden kilometers en ritten.

Of de variabele bijtelling in de toekomst echt wordt ingevoerd? Wie weet… in de komende maanden moet er meer duidelijk worden.

https://www.trackjackeurope.com/kennisbank/bijtelling/