Fugelflecht
Image default
Bedrijven

Tips voor het leegruimen van een huis na een overlijden

Het leegruimen van het huis van een overledenen is geen gemakkelijke klus. Niet alleen is het emotioneel zwaar, ook fysiek kan het best uitputtend zijn. Je bent al verdrietig als iemand is overleden en hierdoor kan het best moeilijk zijn om te beslissen wat er moet gebeuren met persoonlijke spulletjes en meubels. Om je in dit proces te helpen, hebben wij wat nuttige tips en informatie voor je op een rij gezet. 

 

Verantwoordelijk

Als eerste is het goed om binnen de familie en vriendenkring één persoon aan te wijzen die verantwoordelijk is voor het coördineren van het leegruimen van de woning. Je doet dit uiteraard wel samen met andere mensen, maar het is niet heel handig als iedereen beslissingen gaat maken of zich gaat bemoeien met het proces. Meestal zijn de erfgenamen verantwoordelijk voor het leegruimen van de woning. Wil je dit niet? Dan kun je ook in overleg iemand anders aanwijzen.

 

Container

Natuurlijk is het niet mogelijk om bij het leegruimen van een huis alle spullen te bewaren of een nieuw plekje te geven. Het is aannemelijk dat je toch veel spullen weg zal moeten gooien. Om al het afval kwijt te kunnen, is het handig om een afzetcontainer te huren. Deze kun je voor de woning zetten, waardoor je niet telkens het afval naar een stortplaats hoeft te brengen. Naderhand wordt de container weggehaald en zit je niet meer met al het afval.

 

Spullen verdelen

Meestal worden de spullen verdeeld onder de familie en vrienden. Dit kan een fijn gevoel geven, aangezien je zo nog een aandenken hebt aan de overleden persoon. Ook worden de rouwbloemen vaak gedroogd en bewaard. Deze kun je zelfs laten inlijsten of verwerken in een mooie vaas. Misschien is een groot aantal spullen al verdeeld onder de erfenis, maar meestal blijven er ook veel dingen nog over. Probeer deze in harmonie te verdelen onder de nabestaanden. Het heeft geen zin om hierover de discussiëren of ruzie te maken. Deze periode is al moeilijk genoeg, dus daar wil je problemen bij het verdelen van de spullen niet nog eens bij hebben.

 

Woningontruimingsbedrijf

Zie je het echt niet zitten om een woning zelf te ontruimen? Dan kun je ook hulp inschakelen van een Woningontruimingsbedrijf. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van je budget. Een professioneel ontruimingsbedrijf nemen de zorg uit handen en zullen ook letten op details, zoals gaten in de muren en het verwijderen van een gordijnrails en vloerbedekking.