Fugelflecht
Image default
Woningen

Hypotheek afgewezen om te weinig eigen geld

Een hypotheekafwijzing kan een zeer vervelende ervaring zijn voor iedereen die een huis wil kopen. Het kan voelen alsof uw droomhuis plotseling buiten bereik is. Maar het is belangrijk om te begrijpen waarom uw hypotheek is afgewezen en wat u kunt doen om de situatie op te lossen. Steeds vaker wordt de hypotheek afgewezen omdat er te weinig eigen geld is.

Reden van hypotheekafwijzing

Een hypotheekafwijzing kan om verschillende redenen plaatsvinden. Een veelvoorkomende reden is dat u niet aan de kredietcriteria van de geldverstrekker voldoet. Dit kan te maken hebben met uw BKR-gegevens, inkomen of arbeidsverleden. Andere factoren kunnen zijn dat u niet genoeg eigen vermogen heeft, dat het huis niet voldoet aan de minimale eisen voor financiering, of dat er sprake is dat de taxatiewaarde lager is dan de koopsom die u betaald heeft. Het verschil moet u zelf bijbetalen. Is dat geld er niet dan wordt de hypotheek afgewezen.

Als uw hypotheek is afgewezen, is het belangrijk om te begrijpen waarom dit is gebeurd. Neem contact op met uw geldverstrekker of hypotheekadviseur en vraag om meer informatie over de reden van de afwijzing. Op basis daarvan kunt u beslissen of er stappen zijn die u kunt nemen om het probleem op te lossen. Mogelijk moet u bijvoorbeeld werken aan het verwijderen van bkr meldingen, meer spaargeld opbouwen of uw inkomen verhogen.

Hypotheekadviseur kan u helpen

Een andere optie is om contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Een hypotheekadviseur kan u helpen bij het begrijpen van uw situatie en het vinden van mogelijke oplossingen. Zo kan een hypotheekadviseur bijvoorbeeld alternatieve hypotheekopties onderzoeken of u helpen bij het vinden van andere geldverstrekkers die wel bereid zijn om u een hypotheek te verstrekken. Meestal als het om eigen geld in de hypotheek gaat is er geen oplossing. U krijgt namelijk nooit een hogere hypotheek dan de marktwaarde.

Een hypotheekafwijzing kan ook betekenen dat u moet wachten totdat uw financiële situatie verbetert voordat u een nieuwe poging doet om een huis te kopen. Het kan verstandig zijn om uw doelen en verwachtingen bij te stellen en te werken aan het verbeteren van uw financiële situatie voordat u een nieuwe poging doet. Helaas is het niet anders.

Hypotheekafwijzing niet einde van de wereld

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat een hypotheekafwijzing niet het einde van de wereld is. Het kan frustrerend zijn, maar er zijn altijd oplossingen beschikbaar. Door te begrijpen waarom uw hypotheek is afgewezen en door samen te werken met aankoopmakelaars en hypotheekadviseurs in de branche, kunt u later op zoek naar een ander droomhuis. Vaak is het gebrek aan eigen geld de hoofdzaak van een afwijzing van de hypotheek.

Waarom is eigen geld belangrijk bij het kopen van een huis?

Eigen geld is het geld dat je zelf inbrengt bij het kopen van een huis. Het is het verschil tussen de aankoopprijs van het huis en het bedrag dat je leent van de bank. Eigen geld is belangrijk omdat het de bank laat zien dat je financieel verantwoordelijk bent en dat je bereid bent om risico’s te nemen om een huis te kopen. Hoe meer eigen geld je inbrengt, hoe groter de kans dat de bank je een hypotheek verstrekt en hoe lager de maandelijkse hypotheeklasten zullen zijn.

Het grootste probleem bij het kopen van een huis zonder genoeg eigen geld is dat je waarschijnlijk niet in aanmerking komt voor een hypotheek omdat je de kosten koper zelf moet betalen. Als je niet genoeg eigen geld hebt, zul je waarschijnlijk geen hypotheek kunnen krijgen en zul je je droomhuis niet kunnen kopen. Ook gebeurd het dus dat het bod te hoog is gezien het taxatierapport. Het verschil moet je dan zelf bijbetalen. Toch zijn er geldverstrekkers waar u een woning kopen zonder spaargeld mogelijk is.

Een ander probleem bij het kopen van een huis zonder genoeg eigen geld is dat je waarschijnlijk hogere maandelijkse hypotheeklasten zult hebben. Dit komt omdat je meer geld leent van de bank en dus meer rente betaalt. Dit kan je maandelijkse kosten aanzienlijk verhogen, wat kan leiden tot financiële stress en moeilijkheden. Probeer altijd betaalbaar te kopen.

Wat zijn mogelijke oplossingen voor te weinig eigen geld?

Als je niet genoeg eigen geld hebt om een huis te kopen, zijn er verschillende opties die je kunt overwegen. De meest voor de hand liggende oplossing is om meer geld te sparen. Dit kan betekenen dat je je uitgaven vermindert en/of je inkomen verhoogt. Hoe meer geld je kunt sparen, hoe groter de kans dat je in aanmerking komt voor een hypotheek.

Een andere optie is om geld te krijgen van familieleden, dus een schenking. Het is belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken om mogelijke conflicten in de toekomst te voorkomen. Maak altijd een schenkingsovereenkomst want alle adviseurs en geldverstrekkers zullen hier om vragen.

Goedkoper huis kopen als kopen niet lukt

Koop een goedkoper huis als je niet genoeg eigen geld hebt om een huis te kopen dat voldoet aan al je wensen, kun je overwegen om een goedkoper huis te kopen. Dit kan betekenen dat je in een minder populaire buurt gaat wonen of dat je genoegen neemt met een kleiner huis.

Met ouders of vrienden kopen tot 4 personen

Een woning kopen met ouders tot 4 personen is ook een mogelijkheid als je geen eigen geld hebt. De kans op een afwijzing op de hypotheek is gering omdat je samen veel meer eigen geld hebt dan als je alleen een huis koopt. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen kopen met ouders, vrienden of broers en zussen.

Steeds vaker worden er familiehypotheken gesloten omdat je samen niet kan kopen. Koop je met je ouders, vrienden of kennissen een woning dan kan je vaak tot € 850.000,- lenen zonder eigen geld. Dat komt omdat duurdere woningen vaak onder de marktwaarde worden aangekocht. Deze huizen zijn vaak slecht te verkopen. En koop je onder de taxatiewaarde aan dan kan je de hypotheekkosten meefinancieren in de hypotheek. Hypotheekafwijzing met 4 personen gebeurd bijna nooit.

https://lexwonen.nl/hypotheek-afgewezen/