Fugelflecht
Image default
Bedrijven

De voordelen van houten vloeren

Houten vloeren zijn zeer veelzijdig. Ook vandaag de dag wordt een houten vloer nog steeds beschouwd als de meest representatieve van alle vloeren van hout. Hout op de vloer vond zijn weg naar de huizen tijdens de industrialisatie van de 19e eeuw. In die tijd was het strokenparket van smalle houten elementen modern en werd het leggen van de eens zo uitgebreide vloerbedekking vereenvoudigd dankzij dunne stalen spijkers en betere lijmen. Door het afdichten met lak, ontwikkeld in de jaren ’50, was een houten vloer gemakkelijk te onderhouden. Sindsdien is deze prestigieuze vloer niet meer weg te denken in het interieur.

Houten vloeren hebben specifieke kenmerken

Houten vloeren zijn talrijk toe te passen en kennen talrijke ontwerpmogelijkheden. Ze zijn zeer hygiënisch, duurzaam en opnieuw te schuren. Een extra voordeel dat samenhangt met een houten vloer is toch wel dat deze het binnenklimaat verbetert omdat het de luchtvochtigheid reguleert. Het voelt behaaglijk warm aan de voeten dankzij de goede warmte-isolerende eigenschappen. Daarnaast is het ook nog eens zeer geschikt boven op een vloerverwarming. 

Beschermen met olie, was of lak?

Alleen de juiste beschermlaag maakt van een vloer van hout een duurzame vloerbedekking. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Bij oliën wordt onderscheid gemaakt tussen niet-hardende oliën en verhardende oliën. Beiden vormen geen gesloten laag, maar staan voor een impregnering met open poriën. Het hout kan ademen, maar is dan ook gevoelig voor water, vetspatten of andere verontreinigingen.

Vele mogelijkheden

Een combinatie van olie en was is een alternatief voor olie. Hier dringt de olie diep door in de poriën van het hout, terwijl de was aan het oppervlak blijft zitten. Daar heeft het een antislip, vuil- en waterafstotend effect. Olie-synthetische harsafdichtingen hebben een vergelijkbaar effect. Deze bevatten echter oplosmiddelen die tijdens de uitharding in de lucht vrijkomen. Op de vloer wordt een stevige, waterbestendige en mechanisch bestendige folie gevormd. Een vloer van hout kan ook worden verzegeld met alleen was. Dit heeft een waterafstotende werking en beschermt het parket tegen vuil en slijtage. Er wordt hier een onderscheid gemaakt tussen koude en warme wassen. Naast natuurlijke oliën en wassen worden lakken op waterbasis steeds belangrijker voor houten vloeren. Ze bevatten een laag percentage oplosmiddelen, bieden voldoende bescherming, zijn gemakkelijk aan te brengen en zijn niet brandbaar. De professionals van Bax Houthandel in Amsterdam, Zoetermeer of Utrecht geven u graag gepast advies voor uw persoonlijke situatie.