Fugelflecht
Image default
Toerisme

Bezienswaardigheden in Twente

Als je lekker een paar daagjes met elkaar op pad bent, wil je natuurlijk wel mooie dingen zien en leuke dingen beleven. Gelukkig is er in Twente heel wat te doen.

Festivals

Wie houdt er niet van een festival op zijn tijd? Maar dan wel een festival op zijn Twents: geen grote mensenmassa’s die op stampmuziek dansen, maar artistieke en prikkelende festivals die je kennis laten maken met kunst en historie. Neem het Stiftfestival, dat in een zomer- (eind augustus) en wintereditie (eind december) wordt georganiseerd. Dit festival, met optredens op historische landgoederen en buitenplaatsen, combineert een spannend muziekrepertoire met theater, dans en andere kunstvormen tot een onvergetelijke ervaring.

Historie

De rijke historie heeft Twente een hoop bezienswaardigheden opgeleverd. Zo is de synagoge van Enschede een toonbeeld van Art Deco en is de St. Plechelmusbasiliek een van de oudste gebouwen van zandsteenarchitectuur. Treedt de basiliek binnen voor nog meer bezienswaardigheden, zoals een koorkap uit de 15e eeuw en een verzameling monstransen. Of bezoek het Veenmuseum in Westerhaar-Vriezeveensewijk en leer alles over de oude veenkoloniën.

Landgoederen en kastelen

In Twente wemelt het van de kastelen, die allemaal nog steeds bewoond worden. Kastelen als Nijenhuis, Westerflier en Huis te Diepenheim hebben nog altijd de statige grandeur van eeuwen geleden. Het enige wat verraadt dat je niet in teruggereisd bent in de tijd is dat er soms een auto voor de deur staat. De kastelen zelf kun je vaak niet bezoeken (want bewoond), maar de landgoederen zijn vaak vrij toegankelijk. Hier kun je urenlang wandelen en tot rust komen.

Kunst

Het Rijksmuseum Twente, het Drawing Centre, de Kunstvereniging zijn voorbeelden van kunstmusea die met recht bekendheid genieten. En wat te bedenken van het Museum Ton Schulten, met mozaïekkunst die je niet eerder zag. Mocht je denken dat er in Twente geen kunst te zien is, dan had je het verkeerd. Het hoogtepunt is Ootmarsum, waar alles om kunst en cultuur draait.

Twente kent zoveel bezienswaardigheden, dat het moeilijk is om ze allemaal in één artikel te noemen. Hierboven heb ik een poging gedaan, maar dit is slechts een kleine greep uit de schatkist die Twente heet. Meer inspiratie voor leuke bezienswaardigheden in Twente zijn samengebracht op www.visittwente.nl.

https://www.visittwente.nl/