Fugelflecht
Image default
Bedrijven

Waarom een tekenpop een ultieme uitkomst is voor een schilder

Een tekenpop, ook wel een ledenpop genoemd, is een houten model van een mens. De ledematen kunnen allerlei kanten opgedraaid worden. Een tekenpop wordt gebruikt om de houdingen van het menselijk lichaam na te bootsen. Zo kunnen waarheidsgetrouwe schetsen, tekeningen en schilderingen gemaakt worden. Deze fijn geschuurde poppen zijn dus ideaal om modelstudies mee te doen of gewoon om als decoratie te gebruiken.

Meerdere doeleinde van een tekenpop

Een ledenpop is meestal een houten model van een mens, waarvan de ledematen kunnen draaien en scharnieren in alle richtingen. Ledenpoppen worden door kunstenaars gebruikt als model van een mens. Omdat de pop in verschillende standen kan worden gezet, is het een goed hulpmiddel om bijvoorbeeld verhouding van lichaamsdelen weer te geven. Een model tekenen kan op veel verschillende manieren. Het begint vaak met het herleiden van complexe vormen zoals cirkels, vierkanten en rechthoeken naar het menselijk lichaam. Het vergt veel oefening om een mens na te kunnen tekenen. Voor een spiegel staan en spiergroepen aan- en ontspannen helpt al enorm.

Gedetailleerd schilderen

Vervolgens helpt het om ook om bewegingen met het lichaam te maken, waardoor het zichtbaar wordt waar de scharnieren en knikken zitten. Om hier gedetailleerder mee aan de slag te gaan wordt er vaak een tekenpop gebruikt. Omdat de ledenpop in verschillende poses kan worden neergezet, is het mogelijk om langere tijd een pose te bestuderen en het beetje bij beetje na te tekenen. Een tekenpop heeft dus een grote waarde voor tekenaars die graag willen leren mensen te tekenen.

https://www.schildersezel-enzo.com/tekenpop/