Een veelgehoorde misvatting is dat koken op inductie ingewikkeld zou zijn. In werkelijkheid is het juist heel eenvoudig. Moderne inductie kookplaten zijn voorzien van intuïtieve bediening en snelle opwarmtijden. Je kunt de temperatuur zeer nauwkeurig instellen, wat je gerechten ten goede komt. Bovendien is de kans op aanbranden kleiner dan bij traditionele kookmethodes, omdat de pan zelf de warmtebron is en niet de kookplaat. Inductie is duurEen andere misvatting is dat inductiekoken een dure aangelegenheid is. Hoewel de initiële investering in een inbouw inductie kookplaat hoger kan zijn, bespaar je op de lange termijn geld. Inductie is namelijk energie-efficiënter dan koken op gas of elektriciteit. De warmte wordt direct in de pan gegenereerd, waardoor er weinig energie verloren gaat. Dit zie je terug op je energierekening. Speciale pannen nodigVeel mensen denken dat je voor inductiekoken speciale, dure pannen moet aanschaffen. Hoewel het waar is dat je pannen nodig hebt die geschikt zijn voor inductie, betekent dit niet dat je hele pannencollectie vervangen moet worden. Veel moderne pannen zijn al geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. Een simpele magneettest kan je vertellen of je huidige pannen geschikt zijn: blijft een magneet aan de onderkant van de pan plakken, dan kun je deze op een inductiekookplaat gebruiken. Inductie kookt niet echtSommige mensen zijn van mening dat inductie geen ‘echte’ manier van koken is, omdat er geen vlam gebruikt wordt. Dit is een misverstand. Inductie genereert warmte door een elektromagnetisch veld dat de pan verhit. Dit proces is zeer efficiënt en kan zelfs sneller koken dan traditionele gasvlammen. Bovendien biedt inductie meer controle over de temperatuur, wat resulteert in betere kookresultaten. Inductie is niet veiligEen laatste misvatting is dat inductiekoken niet veilig zou zijn. In feite is het een van de veiligste kookmethodes beschikbaar. Omdat de kookplaat zelf niet heet wordt, is er minder risico op brandwonden. Ook is er geen open vuur, wat het risico op brand vermindert. De inductiekookplaat detecteert ook of er een pan op staat en schakelt zichzelf automatisch uit als deze wordt verwijderd, wat extra veiligheid biedt. |
https://www.expert.nl/ |
