Fugelflecht
Image default
Boeken en Tijdschriften

Hoe en waar je eigen boek verkopen

Het is prima mogelijk om binnen Nederland boeken te verkopen zonder dat je hierbij een uitgever nodig hebt. Sinds de introductie van social media en crowdfunding kun je prima je eigen weg vinden en hier nog aardig aan verdienen ook. Echter is het niet even gemakkelijk om zonder uitgever je boek te publiceren, zeker wanneer het de eerste keer is dat je dit doet. Een boek uitgeven in eigen beheer kan een intimiderende taak zijn. Hieronder bieden we je een aantal handvaten die je kunnen helpen. Zo weet je waar je op moet letten als je zelf je eigen boek gaat uitgeven.

De voordelen van je eigen boek verkopen

Alhoewel er ook nadelen op te sommen vallen, zitten er genoeg voordelen verbonden aan het uitgeven in eigen beheer van je boek. Ten eerste ben je compleet onafhankelijk van alles en iedereen. Er is geen uitgeverij aan wie je jezelf hoeft te verantwoorden. Jij ben verantwoordelijk voor alles en jij bepaalt ook alles. Een aangename bijkomstigheid is ook dat alle inkomsten 100% voor jou zijn. Je hoeft geen (groot) deel af te staan aan de uitgeverij, het is allemaal voor jou. Hier staat natuurlijk wel tegenover dat zaken zoals het boek drukken, promoten en verkopen jouw verantwoordelijkheden zijn.

Kan crowdfunding iets voor je betekenen?

Een boek uitgeven in eigen beheer kost een behoorlijk bedrag. Immers draai je zelf op voor kosten die gepaard gaan met het boek drukken, adverteren en verkopen. Als je over een groot budget beschikt, is dat geen probleem. Echter geldt dat niet voor iedere schrijver. Crowdfunding kan in zulke gevallen een oplossing zijn. Hierbij wordt het boek gefinancierd via het publiek. Crowdfunding kan lucreatief zijn, mits je het goed aanpakt. Wat scheelt is dat je al wat naamsbekendheid hebt of dat je een online persoonlijkheid hebt die een hoop mensen aanspreekt. Dit vergroot de kans dat mensen ook daadwerkelijk het project financieren. Daarnaast kun je beloftes maken als mensen een x aantal doneren. Je schrijft bijvoorbeeld voor 10 euro een uniek bedankje, en voor 20 euro schrijf je een dichtwerkje. Genoeg mogelijkheden op het gebied van crowdfunding!

Een ISBN aanvragen

Wanneer je als schrijver werkt voor een uitgeverij, zul je nooit een ISBN aan te hoeven vragen. Zij kopen dit zelf van tevoren al in, en hebben dus altijd een nummer klaar liggen voor jouw boek. Hoe anders is dit wanneer je zelf je boek in eigen beheer gaat uitgeven. Gelukkig is het aanvragen van een ISBN nummer geen probleem. Er is namelijk een speciaal Bureau ISBN waar je het nummer kunt aanvragen. Hiervoor dien je wel een account aan te maken, en registratie van één nummer kost je 99,50 euro.