Een goede cappuccino: lees er alles over

Wilt u thuis een overheerlijke cappuccino maken? Volg dan onderstaande stappen en haal de benodigde ingrediënten in huis. Er zijn natuurlijk meerdere elementen die zorgen voor een overheerlijke cappuccino, maar volgens ons zijn dit de meest waardevolle tips die zorgen voor de beste cappuccino.

De temperatuur van de melk van een cappuccino

Om een cappuccino te maken moet u altijd koude melk gebruiken. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat u de melk in de koelkast bewaart. Door koude melk te gebruiken zorgt u ervoor dat u voldoende tijd heeft om de melk goed op te schuimen. En zo krijgt u makkelijker het kenmerkende volle, stevige schuim die een cappuccino juist zo lekker maakt. Het opschuimen gebeurt met het stoompijpje van uw espressomachine. Deze blaast onder hoge druk hete stoom door de melk en zo ontstaat het schuim. Let op dat de melk niet uit het kannetje spat. Maar laat u de melkkan niet ver genoeg zakken, dan wordt de melk alleen verwarmd en ontstaan er geen belletjes. Op het moment dat de melk een temperatuur van 65 graden heeft bereikt, bent u klaar met opschuimen. De melk mag in ieder geval niet warmer worden dan 70 graden. Na veel oefenen krijgt u er gevoel voor en weet u wanneer de melk op temperatuur is. Vindt u dit in het begin nog lastig? Dan kunt u ook een thermometer gebruiken.

Volle- of halfvolle melk voor een cappuccino?

Naast goede espresso is melk een belangrijk element voor de uiteindelijke smaaksensatie van een cappuccino. Gaat uw voorkeur uit naar een volle en romige smaak? Dan kunt u het beste kiezen voor volle melk. Wel kan volle melk de smaak van de espresso beïnvloeden. Hoe voller de melk, hoe zachter de espresso wordt. Dit is op te lossen door meer espresso toe te voegen aan de cappuccino. Heeft u een voorkeur voor minder vol en romig en een sterkere espresso smaak? Dan kunt u het beste kiezen voor halfvolle melk. Welke melk u gebruikt is sterk afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren. Het is in ieder geval af te raden om voor magere melk te kiezen. Het schuim afkomstig van magere melk lost namelijk erg snel op en komt niet ten goede van de uiteindelijke smaak van de cappuccino. Het geheim van een goede cappuccino zit ‘m vooral in de belletjes van het schuim: hoe kleiner de belletjes, hoe steviger het schuim. Met volle melk is het makkelijker om kleine belletjes en dus een stevig schuim te krijgen.

Kwaliteit van de koffiebonen

Bij het maken van cappuccino wordt er vaak gesproken over espresso- en koffiebonen. Maar in werkelijkheid zijn espresso- en koffiebonen hetzelfde. Ondanks dat er geen verschil is tussen beide, zijn er wel merkbare verschillen in de kwaliteit van verschillende soorten en merken koffiebonen. De kwaliteit van een hoogwaardige koffieboon kunt u onder meer herkennen aan een of meerdere van onderstaande punten:

• De hoeveelheid zorg tijdens het verbouwen

• De gebruikte grondsoort bij het verbouwen van de koffieplant

• Handgeplukt of machinaal geplukt 

• Zorgvuldig geselecteerd en gemelangeerd

• Naturel en niet te snel gebrand

• Hoogwaardige kwaliteit verpakking

• Beschikt de koffie over keurmerken van bijvoorbeeld Max Havelaar/Fairtrade?

• Beschikt de koffie over andere certificeringen, zoals bijvoorbeeld een BRC-certificaat?


Naast de kwaliteit is natuurlijk vooral de smaak erg belangrijk. Hoewel het één veel met het ander te maken heeft, is smaak wel heel persoonlijk. Kies dus vooral koffiebonen die u lekker vindt. Experimenteer met verschillende melanges, landen van herkomst en merken.

De voorkeuren voor de bereiding van een cappuccino zijn natuurlijk heel persoonlijk. De een heeft liever een vollere en romige smaak, terwijl de ander graag een mildere smaak heeft waarin de espresso goed naar voren komt. De tips in dit artikel helpen u bij het afwegen van verschillende manieren voor het bereiden van een overheerlijke cappuccino. Cook & Boon raadt vooral aan om zelf te experimenteren met welke manier het beste bij u past.

https://www.cookboon.nl